Diskler ve Diğer Depolama Ortamları
Önceki Linux Sistem Yöneticisinin Kılavuzu Sonraki
Diskler ve Diğer Depolama Ortamları
İçindekiler
1. Aygıtların iki çeşidi
2. Sabit diskler
3. Disket Sürücüleri
4. CD-ROM'lar
5. Teypler
6. Biçemleme
7. Disk Bölümleri
7.1. MBR, önyükleme sektörleri ve bölümleme tablosu
7.2. Ek ve Mantıksal Bölümler
7.3. Bölüm türleri
7.4. Bir sabit diskin bölümlenmesi
7.5. Aygıt dosyaları ve disk bölümleri
"temiz bir diskte sonsuza kadar araştırma yapabilirsiniz."
Sisteminizi güncellediğinizde veya kurduğunuzda yapmanız gereken pek çok iş vardır. Diskiniz üzerinde bilgi depolayabilmek için dosya sistemleri yapmalısınız ve sisteminizin çeşitli bölümleri için yer ayırmalısınız.
Bu bölümde bütün bu öncelikli adımlar açıklanmaktadır. Genellikle, bir kere sistemi ayarladıktan sonra tekrar bu tür işleri yapmak zorunda kalmazsınız. Sadece disketler hariç. Yeni bir disk eklediğinizde veya disk kullanımını daha verimli bir hale getirmek istediğinizde bu bölüme tekrar dönmelisiniz.
Diskleri yönetmek için temel basamaklar şunlardır (bu basamak sıraları değişebilir):
  • Diski biçemleyin. Bu kullanıma hazırlamak için gereken pek çok işlevi yerine getirir. Günümüzde diskler genellikle biçemlenmeye ihtiyaç duymazlar.
  • Diski bölümleyin. Şayet bir bölümün diğerine karışmasını istemiyorsanız disk üzerinde bölümler (partition) oluşturun. Aynı disk üzerinde farklı işletim sistemleri kurmak istiyorsanız diski mutlaka bölümlemek zorundasınız. Diğer bir sebep de sistem dosyalarının kullanıcı dosyaları ile karışmasını önlemek olarak sayılabilir. Ayrıca yedekleme amacı ile de diski bölümlere ayırabilirsiniz.
  • Her diskte ve her bölümde amacına uygun bir dosya sistemi yaratın. Siz bir dosya sistemi yaratmadıkça disk Linux'den hiçbir şey anlamayacaktır. Zaten bu durumda diski kullanmanız mümkün değildir. Dosya sistemi yaratıldıktan sonra (ext2, fat32, vfat, vb..) disk üzerine dosyalar kaydedilebilir.
  • İster otomatik, ister el ile değişik dosya sistemlerini tek bir çatı altında toplayın. Unutmayın ki el ile bağlanmış bir dosya sistemi mutlaka el ile ayrılmalıdır.
Bellek Yönetimi bölümü sanal bellek ve disk üzerindeki önbellek hakkında bilgiler içermektedir. Diski kullanırken bu bilgiler çok işinize yarayacaktır.
Önceki Üst Ana Başlık Sonraki
Aygıt Listesi Başlangıç Aygıtların iki çeşidi
Bir Linux Kitaplığı Sayfası