Lütfen bu belgenin hata raporlarına da bakın, aralarında uyulması gereken düzeltmeler bulunabilir.
Belgenin başka dillere çevirileri de olabilir.
Copyright © 2004 W3C® (MIT, ERCIM, Keio), All Rights Reserved. W3C liability, trademark, document use and software licensing rules apply.
Bu çeviri de diğer belirtim çevirileri gibi bilgilendirici mahiyettedir, hiçbir bağlamda belirleyici değildir. Bu belge anadili Türkçe olan Genel ağ kullanıcılarının bu belirtim hakkında fikir edinebilmelerini sağlamak amacıyla Türkçeye çevrilmiştir. Bu belirtimin belirleyici tek sürümü W3C tarafından yayımlanan İngilizce sürümüdür.
Telif Hakkı © 2004 W3C® (MIT, ERCIM, Keio), Tüm hakları saklıdır. W3C sorumluluk reddi, ticari marka, belge kullanımı ve yazılım lisanslama kuralları uygulanır.
Bu belirtim bir XML belgedeki bilgiye atıfta bulunma ihtiyacında olan başka belirtimlerde kullanmak için bir tanım kümesi sağlar.
Bu bölüm belgenin yayımı sırasındaki durumunu açıklar. Bu belgeyi geçersiz kılacak başka belgeler olabilir. Şu anki W3C yayınlarının ve bu teknik raporların en son sürümleri http://www.w3.org/TR/ adresindeki W3C teknik raporları dizininde bulunabilir.
Bu belge bir W3C Önergesidir. Bu belge W3C üyeleri ve diğer ilgili taraflarca gözden geçirilmiş ve W3C Yönetimi tarafından bir W3C Önergesi olarak onaylanmıştır. Kararlı bir belge olup başka belgelerden uyulması gerekli bir kaynak olarak atıfta bulunarak veya bir başvuru malzemesi olarak kullanılabilir. W3C'nin Önergedeki rolü, belirtime dikkatleri çekmek ve geniş bir alanda kullanımını yaygınlaştırmaktır. Bu, Web'in işlevselliğini ve birlikte çalışabilirliğini arttırmaktadır.
Bu belge XML 1.1 ve İsim-alanları 1.1 önergeleriyle kapsanan bilgi kümesini günceller, belli geçersizlik çeşitlerinin önemine açıklık getirir ve bazı yazım hatalarını düzeltir. Bu belge, W3C XML Etkinliğinin bir ürünüdür. Bu belirtimin fiilen geçerli (İng: normative) tek sürümü İngilizce sürümü olmakla birlikte bilgilendirici (İng: non-normative) mahiyette olarak bu belgenin başka dillere tercümeleri de mevcuttur.
Bu önergeyle ilgili olma olasılığı olan fikri mülkiyet belgeleri Çalışma Grubunun halka açık IPR açıklama sayfasında bulunabilir.
Bu belgede (İngilizce sürümünde) bulduğunuz hataları lütfen mailto:[email protected] listesine bildiriniz; listenin halka açık arşivleri de mevcuttur. Bu belge için bildirilen hataların listesine http://www.w3.org/2001/10/02/xml-infoset-errata.html adresinden erişilebilir.
Bu belirtim, XML Bilgi kümesi denilen bir veri kümesi özeti tanımlar. Amacı, iyi biçimli bir XML belgedeki [XML] bilgiye atıfta bulunma ihtiyacında olan başka belirtimlerde kullanmak için tutarlı bir tanım kümesi sağlamaktır.
Teferruatlı olma çabasında değildir; bir bilgi kalemi veya donatısının hesaba katılması için birincil koşul, ileriki belirtimlerde kullanışlı olacağının umulmasıdır. Bir XML işlemci tarafından döndürülmesi gereken bilgi kümesinin asgarisinin tayini mümkün değildir.
Bir XML belge, iyi biçimliyse ve aşağıda açıklanan isim-alanı kurallarına uygunsa bir bilgi kümesine sahip demektir. Bir XML belgenin bir bilgi kümesine sahip olmasıyla geçerliliği arasında bir ilişki yoktur.
Bilgi kümeleri bir XML belgenin çözümlenmesinden farkı yöntemlerle oluşturulabilir (bu belirtimde bu yöntemler açıklanmamıştır). Aşağıdaki Yapay Bilgi Kümeleri bölümüne bakınız.
Bir XML belgenin bilgi kümesi bir miktar bilgi kaleminden oluşur; bir iyi biçimli XML belgenin bilgi kümesi en azından bir belge bilgi kalemi ve bazı başka bilgi kalemleri içerecektir. Bir bilgi kalemi bir XML belgenin bazı parçalarının bir açıklama özetidir: her bilgi kalemi donatılar denen ilişkili bir kümeye sahiptir. Bu belirtimde donatı isimleri kalın ve yatık karakterlerle tıpkı böyle gösterilmiştir. Bilgi kalemi türleri Bilgi Kalemleri bölümünde listelenmiştir.
XML Bilgi Kümesi belli bir arayüze veya bir arayüz sınıfına ihtiyaç duymaz veya ayrıcalık tanımaz. Bu belirtim bilgi kümesini basit ve anlaşılır olsun diye bir ağaç yapısında sunar; ancak XML Bilgi Kümesinin bir ağaç yapısında elverişli kılınmasıyla ilgili bir gereksinim yoktur; olaylara ve sorguya dayalı arayüzler (bunlarla sınırlı olmaksızın) dahil, diğer arayüz türleri, yeteneklerine ek olarak XML Bilgi Kümesiyle uyumlu bilgi sağlama yeteneğine de sahip olabilirler.
"Bilgi kümesi" ve "bilgi kalemi" terimleri, hesaplamalarda kullanıldıklarında "ağaç" ve "düğüm" terimleriyle benzer anlamlardadırlar. Bununla birlikte, bu konuya özel veri modelleriyle karışma olasılığını azaltmak için bu belirtimde "bilgi kümesi" ve "bilgi kalemi" terimleri kullanılmıştır. Bilgi kalemleri, DOM'un düğümleriyle veya XPath veri modelinin "ağaç" ve "düğüm"leri ile bire bir eşleşmez.
Bu çeviride, vurgulandıklarında, ZORUNLU, ÖNERİ ve SEÇİMLİK anahtar sözcükleri [RFC 2119]'un Türkçe çevirisinde açıklandığı gibi yorumlanır.
Farklı XML belirtimi sürümleri farklı çözümleme kuralları belirtebilir. Bir XML belgesinin bilgi kümesi, belgenin, belirtilen XML sürümüyle ilişkili belirtim kurallarına göre çözümlenerek sağlanmış olarak tanımlanır. Sürüm numarası belirtilmeyen bir belgenin sürümünün 1.0 olduğu varsayılır. Bir XML işlemcinin anlamadığı sürüm numaralı bir belge için doğru bilgi kümesini üretmesi gerekli değildir.
[XML Adları] ile uyumlu olmayan XML belgeler teknik olarak iyi biçimli olsalar bile, anlamlı bilgi kümelerine sahip olmayacakları varsayılır. Yani, bu belirtim [XML Adları] tarafından açıklanandan başka amaçlarla ikinokta imi içeren isimler kullanılan eleman ve öznitelik isimlerine sahip belgeler için bilgi kümesi tanımlamaz.
Bundan başka, bu belirtim isim-alanı bildirimlerinde göreli tanım-yeri başvuruları kullanan belgeler için bir bilgi kümesi tanımlamaz. Bu, [Göreli tanım-yerinin Önerilmeyişi] belgesinde açıklanan bütün W3C XML üyelerin katıldığı bir oylamayla verilen kararla ilgilidir.
Bir isim-alanı yeri donatısının değeri, karşılığı olduğu isim-alanı özniteliğinin normalleştirilmiş değeridir; buna işlemci tarafından ek olarak bir tanım-yeri öncelemi uygulanmaz.
Bir bilgi kümesi kendi XML belgesini zaten yorumlanmış öğe gönderimleri ile açıklar; yani, öğe gönderimlerinin ikame metinlerine karşılık olan öğe kalemleri tarafından gösterilirler. Bununla birlikte, bir işlemcinin bu yorumu yapmayabileceği çeşitli durumlar vardır. Bir öğe bildirilmemiş olabilir veya alınamayabilir. Geçerlilik sınaması yapmayan XML işlemciler tüm bildirimleri okumamayı tercih edebilirler ve bunu yapsalar bile, tüm hariçi öğelerin yorumlamayabilirler. Bu gibi durumlarda öğe gönderimini göstermek için yorumlanmamış öğe gönderimi bilgi kalemi kullanılır.
XML Bilgi Kümesindeki tüm donatıların değerleri, [XML] belirtiminin 2.11 Satırsonlarının İşlenmesi bölümünde açıklanan satırsonu normalleştirmesiyle hesaba katılırlar.
Bazı bilgi kalemleri bir temel tanım-yeri veya bildirim temel tanım-yeri donatısına sahiptir. Bunlar [XML Base]'e göre hesaplanır. Bir özkaynağın alınması çözümleyici seviyesinde (örneğin, bir öğe çözümleyicide) veya daha alt seviyede yönlendirmeye tabi olabilir; bu durumda temel tanım-yeri, tüm yönlendirmelerden sonra özkaynağın alımında kullanılan son tanım-yeri olur.
Bu donatıların değeri, özkaynağın alımı için gerekli olabilecek herhangi bir tanım-yeri öncelemiyle sonuçlanmaz, fakat eğer bunlar belgede belirtilmişse veya yönlendirme durumunda sunucu tarafından döndürülmüşse öncelenmiş karakterleri içerebilir.
Bazı durumlarda (bir belgenin bir dizgeden veya borudan okunması gibi), [XML Base]'deki kurallar uygulamaya bağımlı olan bir temel tanım-yerinde sonuçlanabilir. Bu durumlarda bu belirtim temel tanım-yeri veya bildirim temel tanım-yeri donatısına değer tanımlamaz.
Göreli tanım-yerleri çözümlenirken temel tanım-yeri donatısı xml:base
özniteliklerinin değerlerine yeğlemekte kullanılmalıdır; bunlar Yapay Bilgi Kümeleri durumunda tutarsız olabilir.
Bazı donatılar bazan bilinmeyen veya değersiz değerlerine sahip olabilir ve bu durumda sırayla, ya donatı değeri bilinmiyor ya da donatı değersizdir denir. Bu değerler bir diğerinden ve tüm diğerlerinden bağımsızdır. Özellikle de bunlar bir üyeye sahip olmayan boş dizge, boş küme ve boş listeden farklıdırlar. Bu belirtimde "null" terimi kullanılmamıştır; bunun sebebi, bazı topluluklarda bu belirtimdeki anlamına uygun olmayan yan anlamlara sahip olmasıdır.
Yukarıda dikkat çekildiği gibi, bir XML belgenin geçerli olmak için bir bilgi kümesine sahip olmaya ihtiyacı yoktur. Bunula birlikte bazı geçersizlik çeşitleri bazı donatılara atanan değerleri etkiler. Öğeler, gösterimler, elemanlar ve öznitelikler bildirilmemiş olabilir. Gösterimler ve elemanlar defalarca bildirilmiş olabilir (çoklu bildirimler elemanlar ve öznitelikler için geçerlidir). Bir ID tanımsız olabilir veya defalarca tanımlanmış olabilir. Böyle durumlara aşağıda Bilgi Kalemi tanımlarında yeri geldikçe dikkat çekilmiştir.
Bu belirtim bir XML belgenin çözümlenmesinin sonucu olarak elde edilen bilgi kümesini açıklar. Başka anlamda bilgi kümeleri de oluşturulabilir; örneğin, DOM gibi bir arayüz kullanarak veya mevcut bir bilgi kümesi dönüştürülerek başka anlamda bilgi kümeleri oluşturulabilir.
Bir gerçek belgeye denk düşen bir bilgi kümesinin çeşitli yollarla tutarlılığı gerekecektir; örneğin, bir elemanın etki alanındaki isim-alanları donatısı elemanın veya üstselinin isim-alanı öznitelikleri donatılarıyla tutarlı olacaktır. Bu, başka manada oluşturulmuş bir bilgi kümesi için doğru olmayabilir; böyle bir durumda, bilgi kümesine denk gelen bir XML belge olmayacak ve denk getirmek için tutarsızlıkların çözümlenmesi gerekecektir (örneğin, etki alanındaki isim-alanlarına denk düşen isim-alanı bildirimlerini çıktılayarak).
Bir bilgi kümesi, her biri aşağıdaki bölümlerde açıklanmış olan onbir farklı bilgi kalemi türü içerebilir. Her bilgi kaleminin donatıları vardır. Atıf yapmayı kolaylaştırmak için her donatıya bunun gibi vurgulanmış bir isim verilmiştir. Her bilgi kalemi için [XML] 1.0 Önergesindeki bir tanım ve/veya bir sözdizimine bağ verilmiştir.
XML belge (2 Belgeler)
[1] belge
(2.1 İyi Biçimli XML Belgeler)
Bilgi kümesinde tek bir tane Belge Bilgi Kalemi vardır ve diğer bilgi kalemlerinin tümüne belgenin bilgi kaleminin donatılarından veya dolaylı olarak başka bilgi kalemlerinin donatılarından erişilebilir.
Belge Bilgi Kalemi şu donatılara sahiptir:
eleman (3 Mantıksal Yapılar)
[39] eleman
(3 Mantıksal Yapılar)
XML belgede bulunan her eleman için bir eleman bilgi kalemi vardır. Eleman bilgi kalemlerinden biri, eleman ağacının köküne denk gelen belge bilgi kaleminin belge elemanı donatısının değeridir ve tüm diğer eleman bilgi kalemlerine onun çocuklar donatısı üzerinden ardışık olarak erişilebilir.
Bir eleman bilgi kalemi şu donatılara sahiptir:
xmlns=""
ve xmlns:ad=""
biçimindeki bildirimler sırayla öntanımlı isim-alanını ve önekleri elemanın etki alanında bildirimsiz bırakır. Önekin bildirimsiz bırakılması XML 1.1'de İsim-alanları Önergesinde eklendi. Tanımı gereği, tüm isim-alanı öznitelikleri (önek donatısı hiçbir değer içermeyen xmlns
isimlisi dahil) için isim-alanı tanım-yeri http://www.w3.org/2000/xmlns/
'dir. Eğer eleman hiç isim-alanı bildirimine sahip değilse, bu küme üyesizdir.http://www.w3.org/XML/1998/namespace
isim-alanı yerine bağlı olan xml
önekli bir kalem içerir. Bir uygulama (isim-alanlarını bildirmekte kullanılan) xmlns
önekli bir eleman veya özniteliği hiç saptayamayacağından bu küme xmlns
önekli bir kalem içermez. Bu küme, bir isim-alanı bildirimi yapmadığı gibi öntanımlı isim-alanını ve önekleri bildirimsiz bırakan xmlns=""
ve xmlns:ad=""
biçimindeki bildirimleri gösterenler dışında tüm isim-alanı öznitelikleri üyelerine denk düşen isim-alanı kalemlerini içerir. Nitelikli isimlerin önekleri çözümlenirken bu donatı isim-alanı öznitelikleri donatısına tercih etmekte kullanılmalıdır; bunlar Yapay Bilgi Kümeleri durumunda tutarsız olabilirler.öznitelik (3.1 Başlangıç, Bitiş ve Boş-Eleman Etiketleri)
[41] Öznitelik
(3.1 Başlangıç, Bitiş ve Boş-Eleman Etiketleri)
İsim-alanı bildirimlerini de içererek, belgedeki her elemanın (belirtilmiş ya da öntanımlı) her özniteliği için bir öznitelik bilgi kalemi vardır. İsim-alanı bildirimleri ayrıca elemanın öznitelikler donatısından başka isim-alanı öznitelikleri donatısının da üyeleridir.
Elemanın başlangıç etiketinde belirtilmemiş ve DTD'de öntanımlı öznitelik olarak bildirilmemiş öznitelikler, öznitelik bilgi kalemleri tarafından ifade edilmezler.
Öznitelik bilgi kaleminin donatıları:
ID
, IDREF
, IDREFS
, ENTITY
, ENTITIES
, NMTOKEN
, NMTOKENS
, NOTATION
, CDATA
ve ENUMERATION
'dır.Eğer öznitelik için hiç bildirim yoksa, bu donatı değersizdir. Eğer hiç bildirim okunamamışsa fakat belge bilgi kaleminin tüm bildirimler işlendi donatısı yanlış değere sahipse (yani okunmamış bildirim olmayabilir), bu donatının değeri bilinmiyordur. Uygulamalar bunu bir CDATA
değerine eşdeğer olarak bilinmeyen ve değersiz şeklinde ele almalıdır.
Bu donatının değeri, öznitelik değerinin geçerliliğinden etkilenmez.
ID
, NMTOKEN
, NMTOKENS
, CDATA
veya ENUMERATION
ise bu donatı değersizdir. Eğer öznitelik türü bilinmiyorsa bu donatının değeri bilinmiyordur. Aksi takdirde (yani, öznitelik türü ID
, NMTOKEN
, NMTOKENS
, CDATA
veya ENUMERATION
değilse), bu donatının değeri, öznitelik değerinde atıf yapılmış eleman, çözümlenmemiş öğe veya gösterim bilgi kalemlerinin belgede yer aldıkları sıraya göre sıralı listesidir. Bu durumda, öznitelik değeri sözdizimsel olarak geçersizse, bu donatı değersizdir. Eğer öznitelik türü IDREF
veya IDREFS
ise ve ID
'lerden biri belgedeki ID
değerlerinden biri olarak görünmüyorsa veya öznitelik türü ENTITY
, ENTITIES
veya NOTATION
olup da bu öğeler veya gösterim için hiç bildirim okunmamışsa, bu donatı, eleman bilgi kaleminin tüm bildirimler işlendi donatısının değerinin doğru veya yanlış olmasına bağlı olarak değersizdir veya bilinmiyordur.Eğer öznitelik türü IDREF
veya IDREFS
olup ID
'lerden biri belgedeki birden fazla ID
özniteliğinin değeri olarak görünüyorsa veya öznitelik türü NOTATION
olup bu gösterim için çok sayıda bildirim varsa, bu donatı değersizdir.
işlem yönergesi (2.6 İşlem Yönergeleri)
[16] PI
(2.6 İşlem Yönergeleri)
Belgedeki her işlem yönergesi için bir işlem yönergesi bilgi kalemi vardır. Harici çözümlü öğelerin XML veya metin bildirimleri işlem yönergesi olarak ele alınmazlar.
İşlem yönergesi bilgi kaleminin donatıları:
xml:base
özniteliklerine denk düşen işlem yönergeleri için bir sözdizimi olmadığından, aslı bir harici öğenin tepe seviyesinde yer alan bir işlem yönergesinin temel tanım-yerini korumak mümkün olmayacaktır.Bir yorumlanmamış öğe gönderimi bilgi kalemi, bir XML işlemcinin, yorumlanmamış bir harici çözümlü öğenin bulunduğunu belirtebilmesi için bir yer tutucu olarak hizmet verir. Bir elemanın içeriğindeki her yorumlanmamış harici genel öğe gönderimi için böyle bir bilgi kalemi vardır. Bir XML işlemci, geçerlilik sınaması yapsın yapmasın, harici genel öğelerin tamamını okusa bile, yorumlanmamış öğe gönderimi bilgi kalemlerini geçerli bir belge için asla üretmeyecektir.
Yorumlanmamış öğe gönderimi bilgi kaleminin donatıları:
[2] Kark
(2.2 Karakterler)
İster bir CDATA bölümünde, ister bir karakter gönderiminde, ister bire bir yer alsın, belgede yer alan her veri karakteri için bir karakter bilgi kalemi vardır.
Mer karakter mantıken ayrı birer bilgi kalemidir, fakat XML uygulamaları gerektiği veya istendiği takdirde karakterlere daha büyük gruplar halinde tertiplemekte özgürdürler.
Karakter bilgi kaleminin donatıları:
açıklama (2.5 Açıklamalar)
[15] Açıklama
(2.5 Açıklamalar)
DTD'dekiler hariç özgün belgede yer alan her XML açıklaması için bir açıklama bilgi kalemi vardır.
Açıklama bilgi kaleminin donatıları:
belge türü bildirimi (2.8 Belge Türü Bildirimi)
[28] belgetürübild
(2.8 Belge Türü Bildirimi)
XML belge bir belge türü bildirimine sahipse bilgi kümesi tek bir tane belge türü bildirimi bilgi kalemi içerecektir. Öğelerin ve gösterimlerin belge türü bildirimi bilgi kalemi donatısı olarak değil belge bilgi kalemi donatısı olarak sağlandığına dikkat ediniz.
Belge türü bildirimi bilgi kaleminin donatıları:
DOCTYPE
bildiriminde yer alan harici altkümenin sistem betimleyicisi. Hiç harici altküme yoksa bu donatı değersizdir.öğe (4 Fiziksel Yapılar)
[71] GenÖğeBild
(4.2 Öğe Bildirimleri)
DTD'de bildirilmiş her çözümlenmemiş genel öğe bildirimi için bir çözümlenmemiş öğe bilgi kalemi vardır.
Çözümlenmemiş öğe bilgi kaleminin donatıları:
gösterim (4.7 Gösterim Bildirimleri)
[82] GösterimBild
(4.7 Gösterim Bildirimleri)
DTD'de bildirilmiş her gösterim için bir gösterim bilgi kalemi vardır.
Gösterim bilgi kaleminin donatıları:
Belgedeki her elemanın etki alanındaki her isim-alanı için bir isim-alanı bilgi kalemi vardır.
İsim-alanı bilgi kaleminin donatıları:
xmlns:
öneki getirilen parçasıdır. Eğer öznitelik ismi sadece xmlns
'ten oluşuyorsa, bildirim, bir öntanımlı isim-alanı bildirimi olup bu donatı değersizdir.Bilgi Kümesinin amacı bir tanım kümesi sağlamak olduğundun, uyumluluk, gerçeklenimin değil, bu tanımları kullanan belirtimlerin bir donatısıdır.
Bu önergeye atıfta bulunan belirtimlerin yapmaları gerekenler:
Belirtimi gerçeklemek için gereken bilgi kalemlerinin ve donatıların belirtilmesi. (Bu dolaylı olarak belirtimi gerçeklemek için kullanılan işlemcilerin uyumluluk gereksinimlerini etkiler.)
Diğer bilgi kalemlerinin ve donatıların nasıl ele alınacağının belirtilmesi (örneğin, dokunulmaksızın aktarılabilirler).
XML belgede, bu Bilgi Kümesi tarafından tanımlanmamış herhangi bir bilgi gerekliyse buna dikkat çekilmesi.
Bu Bilgi Kümesi tarafından tanımlanmış terimlerin kullanımında bir fark varsa buna dikkat çekilmesi (bundan kaçınılmalıdır).
Eğer bir belirtim, Yapay Bilgi Kümeleri bölümünde açıklandığı gibi tutarsızlıklara sahip bir bilgi kümesi oluşumuna izin veriyorsa, bu tutarsızlıkların nasıl çözümleneceğini açıklayabilir ve bu, bilgi kümesinin denkleştirilmesi için sağlanmışsa tutarsızlıkların nasıl çözümleneceği mutlaka açıklanmalıdır.
Aşağıdaki bilgiler XML Bilgi Kümesinin bu sürümünde temsil edilmemiştir (bu listenin ayrıntılı olması düşünülmemiştir):
DTD'de ELEMENT bildirimlerindeki eleman içerik modelleri.
ATTLIST bildirimlerinde öznitelik bildirimlerinin sıralanması ve gruplanması.
Belge türü adı.
Belge elemanının dışındaki boşluk karakterleri.
Bir işlem yönergesinin hedef isminden hemen sonra gelen boşluk karakterleri.
Karakterlerin karakter gönderimleriyle ifade edilip edilmedikleri.
Bir boş elemanın iki çeşidi arasındaki fark: <foo/>
ve <foo></foo>
.
Başlangıç ve bitiş etiketlerindeki boşluk karakterleri (öznitelik değerlerindeki anlamlı boşluklar hariç).
Satır sonlandırmada CR, CR-LF ve LF arasındaki farklar.
Başlangıç etiketinde belirtilen özniteliklerin sırası.
DTD içindeki bildirimlerin sırası.
DTD içindeki koşullu bölümlerin sınırları.
DTD içindeki parametre öğelerinin sınırları.
DTD içindeki açıklamalar.
Bildirimlerin yeri (harici, dahili veya parametre öğesi içinde olup olmaması).
Yoksayılan bildirimler, IGNORE koşullu bölümündekiler ve önceden bildirildikleri için yoksayılan öğe ve öznitelik bildirimleri dahil.
Öznitelik değerlerini tırnak içine almakta kullanılan tırnak imi çeşidi (tek veya çift).
Genel çözümlü öğelerin sınırları.
CDATA imli bölümlerin sınırları.
DTD'de bildirilmiş özniteliklerin öntanımlı değerleri.
XML Önergesi [XML] aslen XML sözdizimi ile ilgili olsa da, XML işlemciler için bazı özel raporlama gereksinimlerini de içerir.
Raporlama gereksinimleri, bu belirtimin kapsamı dışında kalan hataları ve belge bilgisini içerir. Belge bilgisinin raporlanması ile ilgili XML gereksinimlerinin tamamı XML Bilgi Kümesinin içeriğiyle bütünleştirilmiştir. Parantez içindeki sayılar, XML Önergesindeki bölüm numaralarıdır:
Bir XML işlemci, bir belgede imlenimin parçası olmayan tüm karakterleri daima uygulamaya sağlamak zorundadır (2.10).
Geçerliliği sınayan bir XML işlemci belgedeki karakter verisinden eleman içeriğinde bulunan boşluk karakterleri bakımından uygulamayı bilgilendirmek zorundadır (2.10).
Bir XML işlemci uygulamaya aktarmadan önce satır sonlarındaki karakterleri LF karakteri olarak normalleştirmelidir (2.11).
Bir XML işlemci uygulamaya aktarmadan önce öznitelik değerlerini 3.3.3 bölümündeki kurallara göre normalleştirmelidir.
Bir XML işlemci bildirilmiş gösterimlerin adlarını ve harici betimleyicilerini (sistem, genel veya her iki betimleyiciyi de) uygulamaya aktarmak zorundadır (4.7).
Bir XML işlemci, bir çözümlenmemiş öğe ismi doğrudan veya bir ENTITY veya ENTITIES özniteliğinin öntanımlı değeri olarak göründüğü takdirde, hem öğenin hem de gösteriminin isimlerini, sistem betimleyicilerini ve (varsa) genel betimleyicilerini uygulamaya sağlamak zorundadır (4.6, 4.7).
Bir XML işlemci, işlem yönergelerini uygulamaya aktarmak zorundadır (2.6).
Bir öğe gönderiminin yerinde bir harici çözümlü öğenin ikame metnini içermeyen bir XML işlemci (ister istemez geçerlilik sınaması yapmayan biri), uygulamaya, öğeyi tanıdığını ama okumadığını bildirmek zorundadır (4.4.3).
Geçerliliği sınayan bir XML işlemci bir öğe gönderiminin atıfta bulunduğu öğenin ikame metnini yerinde içermek zorundadır (5.2).
Bir XML işlemci, bir elemanın başlangıç etiketinde görünmeyen, ancak DTD'de o eleman türü için bildirilmiş özniteliklerin öntanımlı değerlerini uygulamaya sağlamak zorundadır (3.3.2).
Bu örnek XML belgemiz olsun:
<?xml version="1.0"?> <msg:message doc:date="19990421" xmlns:doc="http://doc.example.org/namespaces/doc" xmlns:msg="http://message.example.org/" >Phone home!</msg:message>
Bu XML belgenin bilgi kümesi şu bilgi kalemlerini içerir:
Bir belge bilgi kalemi.
İsim-alanı "http://message.example.org/
",
yerel kısmı "message
" ve öneki "msg
" olan bir eleman bilgi kalemi.
İsim-alanı yeri "http://doc.example.org/namespaces/doc
",
yerel kısmı "date
", öneki "doc
",
ve normalleştirilmiş değeri "19990421
" olan bir öznitelik bilgi kalemi.
http://www.w3.org/XML/1998/namespace
,
http://doc.example.org/namespaces/doc
ve
http://message.example.org/
isim-alanları için üç tane isim-alanı bilgi kalemi.
İsim-alanı öznitelikleri için iki tane öznitelik bilgi kalemi.
Karakter verisi için onbir tane karakter bilgi kalemi.
Bilgi Kümesinin biçimsel bir nitelendirmesi için XML Bilgi Kümesi için RDF Şeması belgesine bakınız.