Windows Ağında Linux Terminalleri
Önceki IV. Oylum - Ağ Uygulamaları Sonraki

Windows Ağında Linux Terminalleri

Yazan: Nilgün Belma Bugüner
Yasal Açıklamalar
Bu belgenin, Windows Ağında Linux Terminalleri 1.0 sürümünün telif hakkı © 2004 Nilgün Belma Bugüner'e aittir.Bu belgeyi, Free Software Foundation tarafından yayınlanmış bulunan GNU Genel Kamu Lisansının 2. ya da daha sonraki sürümünün koşullarına bağlı kalarak kopyalayabilir, dağıtabilir ve/veya değiştirebilirsiniz. Bu Lisansın özgün kopyasını http://www.gnu.org/copyleft/gpl.html adresinde bulabilirsiniz.
BU BELGE “ÜCRETSİZ” OLARAK RUHSATLANDIĞI İÇİN, İÇERDİĞİ BİLGİLER İÇİN İLGİLİ KANUNLARIN İZİN VERDİĞİ ÖLÇÜDE HERHANGİ BİR GARANTİ VERİLMEMEKTEDİR. AKSİ YAZILI OLARAK BELİRTİLMEDİĞİ MÜDDETÇE TELİF HAKKI SAHİPLERİ VE/VEYA BAŞKA ŞAHISLAR BELGEYİ “OLDUĞU GİBİ”, AŞİKAR VEYA ZIMNEN, SATILABİLİRLİĞİ VEYA HERHANGİ BİR AMACA UYGUNLUĞU DA DAHİL OLMAK ÜZERE HİÇBİR GARANTİ VERMEKSİZİN DAĞITMAKTADIRLAR. BİLGİNİN KALİTESİ İLE İLGİLİ TÜM SORUNLAR SİZE AİTTİR. HERHANGİ BİR HATALI BİLGİDEN DOLAYI DOĞABİLECEK OLAN BÜTÜN SERVİS, TAMİR VEYA DÜZELTME MASRAFLARI SİZE AİTTİR.
İLGİLİ KANUNUN İCBAR ETTİĞİ DURUMLAR VEYA YAZILI ANLAŞMA HARİCİNDE HERHANGİ BİR ŞEKİLDE TELİF HAKKI SAHİBİ VEYA YUKARIDA İZİN VERİLDİĞİ ŞEKİLDE BELGEYİ DEĞİŞTİREN VEYA YENİDEN DAĞITAN HERHANGİ BİR KİŞİ, BİLGİNİN KULLANIMI VEYA KULLANILAMAMASI (VEYA VERİ KAYBI OLUŞMASI, VERİNİN YANLIŞ HALE GELMESİ, SİZİN VEYA ÜÇÜNCÜ ŞAHISLARIN ZARARA UĞRAMASI VEYA BİLGİLERİN BAŞKA BİLGİLERLE UYUMSUZ OLMASI) YÜZÜNDEN OLUŞAN GENEL, ÖZEL, DOĞRUDAN YA DA DOLAYLI HERHANGİ BİR ZARARDAN, BÖYLE BİR TAZMİNAT TALEBİ TELİF HAKKI SAHİBİ VEYA İLGİLİ KİŞİYE BİLDİRİLMİŞ OLSA DAHİ, SORUMLU DEĞİLDİR.
Tüm telif hakları aksi özellikle belirtilmediği sürece sahibine aittir. Belge içinde geçen herhangi bir terim, bir ticari isim ya da kuruma itibar kazandırma olarak algılanmamalıdır. Bir ürün ya da markanın kullanılmış olması ona onay verildiği anlamında görülmemelidir.
7 Temmuz 2004
Sürüm Bilgileri
Sürüm 1.07 Temmuz 2004NBB
İlk sürüm
Özet
Bu belge asıl olarak, güncelliğini yitirmiş bilgisayarlarla kurulmuş ve ancak W98'lerin çalışabildiği bir ağdaki bilgisayarların, ağa sunucu olarak hızlı bir makina eklenmesi ve buna Linux kurulması ile nasıl hızlı bilgisayarlara dönüştürülebileceğinden bahsedilmiştir.
Geçen aylarda, Boğaziçi Üniversitesi Mütercim-Tercümanlık Bölümünden Linux uygulamalarına ve belgelerine türkçe çeviri desteği verebileceklerini belirten bir eposta geldi. GNU-TR projesi kapsamında bazı çalışmalar yapıyorlar. Bu arada, bilgisayar laboratuarlarında Linux kullanabilmek istediklerini de belirttiler, ama Windows'larından da vazgeçemiyorlardı. Bir çözüm, bir öneri istendi. Deniz hanım, İstanbul'da olduğundan onlarla temasa geçti ve LTSP ve PXES gibi hazır çözümler olduğundan bahsetti ayrıca bu isteğin gerçekleştirilebilmesi için yardım isteğini de LKD dernek listesine aktardı.
Böyle bir isteğin varlığı, bir fikrin gelişmesine sebep oldu. Madem windows'larından vazgeçemiyorlardı; ki ben de Linux'u öğrenmeye başladığım zamanlar uzun süre vazgeçememiştim; o halde windows üzerinden Linux'un çalıştırılmasını sağlayacak bir çözüm geliştirebilirdim. Bu belge bu fikirden yola çıkılarak yapılan çalışmayı belgelendirir.

İçindekiler
1. Giriş
2. Sunucu Makinaya Linux kurulması  -  Sunucunun Linux olması lazım
2.1. DHCPD Yapılandırması  -  Ağdaki makinalara birisi IP adreslerini dağıtmalı
2.2. Samba ve Ağ Yapılandırması  -  Ağdaki Windows'lara bir yönetici lazım
2.3. Windows'ların Samba sunucusuna bağlanması  -  Windows'lar üzerinde yapılacak ayarlar
2.4. XFS yapılandırması  -  X terminallerine bir yazıtipi sunucusu lazım
2.5. GDM yapılandırması  -  Bu, X terminallerine hoşgeldiniz diyecek
3. X Terminal Sisteminin Yapılması  -  Bu tek kullanıcılı ama ağ bağlantısı kurabilen bir Linux aslında
3.1. initrd.img Dosyasının Oluşturulması  -  Önce sistemi oluşturacağımız altyapıyı hazırlayalım
3.2. Çekirdeğin derlenmesi  -  Bize küçük bir çekirdek yeter
3.3. Tek Başına (basit) Linux  -  1. adım - Sorunlarla başa çıkabilmek için adım adım gitmeli
3.4. Ağa Bağlanan Linux Terminali  -  2. adım - Linux ağa bağlanıyor
3.5. X Terminalinin Oluşturulması  -  Son ve büyük adım
4. Sonuç
A. Çekirdek Yapılandırma Dosyası (.config)
B. Busybox Yapılandırma Dosyası (.config)
Önceki Üst Ana Başlık Sonraki
Sorun Giderme Başlangıç Giriş
Bir Linux Kitaplığı Sayfası