X Terminal Sisteminin Yapılması
Önceki Windows Ağında Linux Terminalleri Sonraki
X Terminal Sisteminin Yapılması
İçindekiler
3.1. initrd.img Dosyasının Oluşturulması  -  Önce sistemi oluşturacağımız altyapıyı hazırlayalım
3.2. Çekirdeğin derlenmesi  -  Bize küçük bir çekirdek yeter
3.3. Tek Başına (basit) Linux  -  1. adım - Sorunlarla başa çıkabilmek için adım adım gitmeli
3.4. Ağa Bağlanan Linux Terminali  -  2. adım - Linux ağa bağlanıyor
3.5. X Terminalinin Oluşturulması  -  Son ve büyük adım
Bu kısım bu belgenin en önemli bölümü. Burada en temel Linux sistemini sıfırdan oluşturacağız. Gerekenlerin çoğunu sunucu makinaya zaten kurdunuz. Onlardan bize gerekenleri toplayacağız, biraz da internetten birşeyler toplayacağız, hepsini harmanlayıp, tek kullanıcılı bir Linux yapacağız. Ancak, bu sistem terminal makinalarının sadece belleğinde varolacağından, mümkün olduğunca az yer kaplayan bir sistem olacak. İşimizi görecek olan herşey olacak ama işimizi görecek herhangi bir şeyi değil, en az yer kaplayanını kullanacağız. Önce bize neler lazım bir bakalım:
Ramdisk oluşturma araçları
Bunlar sisteminizde mevcut.
Çekirdek
Bir Linux sisteminin olmazsa olmaz parçası, herşeyi yöneten en temel parça. Herhangi bir Linux çekirdeği işimizi görür. Ben linux-2.4.22 çekirdeğini kullandım. Çekirdeği kendimiz derleyeceğiz. İçinde bize gerekli olmayan hiçbir şey olmamalı ki, bellekte fazla yer işgal etmesin.
init
Çekirdek kendini yükledikten sonra sistemin kullanıcıya hazırlanmasını sağlayan init'i çalıştırır. init'de yapılandırmasına bağlı olarak bazı betikleri çalıştırır.
Kabuk
init bazı betikleri çalıştırır dedik mi, o betikleri çalıştıracak bir kabuk gerektiği anlaşılır. Bu kabuk az yer kaplamalı. init ile sh kabuğunu ve bir sistem için gereken en temel komutları biraraya getiren bir uygulama var: busybox. Biz onu kullanacağız. Hemen indirin. Dağıtımlarla gelen bir paket değildir. Böyle çok özel uygulamalar için tasarlanmıştır.
DHCP istemcisi
Sunucu makinaya bağlanmak için ağ kartını DHCP sunucusundan aldığımız bilgilerle yapılandıracağız. Pek çok DHCP istemcisi var ama biz busybox içinde yerleşik olarak bulunan udhcpc'yi kullanacağız.
X sunucusu
X sunucusu; X'in ismi sunucu. İsmi sunucu da olsa burada X terminal istemcisi olarak çalışacak. X, kendi kütüphaneleri ve modülleri olan devasa bir sistem. Ama biz onu da küçülteceğiz! xfs'i baştan attık, dolayısıyla yazıtiplerinden kurtulduk. Sunucu kurulumunda hatırlarsanız xfs'i dinlemeye almıştık. Yazıtiplerini ondan yükleyeceğiz. Daha kullanmayacağımız çok şey bulacağız. Sırası var, sırası gelince ayrıntısına gireceğim.
Çekirdek dışındaki herşey ramdiski oluşturacak olan initrd.img dosyası içinde bulunacak. Bu dosya çok özel bir dosya; içinde bir dosya sistemi barındırıyor olacak. Önce bu dosyayı oluşturacağız. Sonra bize uygun bir çekirdek derleyeceğiz. Ardından basit bir Linux oturumu sağlayacak şekilde bir initrd.img oluşturup onu deneyeceğiz. En son aşamada ise initrd.img dosyasına X ile ilgili dosyaları yerleştirip X terminalimizi oluşturacağız.
Önceki Üst Ana Başlık Sonraki
GDM yapılandırması Başlangıç initrd.img Dosyasının Oluşturulması
Bir Linux Kitaplığı Sayfası