Bu işlev, dosyaismi ile belirtilen dizin ve alt dizinlerinde bulunan her öğe için eylemci-işlev parametresi ile belirtilen işlevi çağırır. İşlev gerekirse sembolik bağları da izler ama öğeyi iki defa işleme sokmaz. Eğer dosyaismi ile bir dizin belirtilmemişse eylemci işlev sadece bu öğe için çağrılır.
Eylemci işleve aktarılan dosya ismi dosyaismi parametresinden alınarak ve aktarılan tüm dizin isimleri ve yerel dosya ismi eklenerek oluşturulur. Böylece eylemci işlev dosyaya erişmek için bu parametreyi kullanabilir. ftw ayrıca dosya için stat çağrısı da yapar ve bu bilgiyi eylemci işleve aktarır. Eğer bu stat çağrısı başarısız olursa bu durum eylemci işlevin üçüncü argümanına FTW_NS aktarılarak belirtilir. Aksi takdirde, üçüncü argümana yukarıda __ftw_func_t açıklamasında belirtildiği gibi aktarım yapılır.
Bir hata oluşmadığını ve işlemin devam edebileceğini belirtmek üzere eylemci işlevin 0 döndürmesi beklenir. Eğer bir hata oluşmuşsa ya da ftw işlevinin işlemi hemen sonlandırması isteniyorsa sıfırdan farklı bir değer döndürülmelidir. Bu işlevi sonlandırmanın tek yoludur. Eylemci işlevin içinde işleme başka bir yerde devam etmek için setjmp veya benzeri bir işlev kullanılmamalıdır. Bu, ftw işlevinin ayırdığı özkaynakların ayrılmış olarak kalmasına sebep olur.
tanıtıcı-sayısı parametresi ile ftw işlevinin toplam kaç dosya tanıtıcısı kullanacağı belirtilir. Ne kadar çok dosya tanıtıcısı kullanmasına izin veririrse işlev o kadar hızlı çalışır. Dizin hiyerarşisindeki her alt dizin için en fazla bir dosya tanıtıcısı kullanılır, fakat çok derinlere inildiğinde açık dosya tanıtıcılarının sayısı süreç ya da sistem için belirlenmiş sınırları aşabilir. Dahası, çok evreli yazılımlarda bu katlanarak artar. Bu bakımdan açık dosya tanıtıcılarının sayısına kabul edilebilir bir sınır belirtmek gerekir.
Eğer tüm eylemci işlev çağrıları 0 ile dönmüşse ve ftw tüm eylemleri uygulayabilmişse, ftw 0 ile döner. Eğer bir işlev çağrısı başarısız olmuşsa (stat çağrıları hariç) -1 ile döner. Eğer eylemci işlev çağrılarından biri sıfırdan farklı bir değerle dönmüşse ftw işlevi bu dönüş değerini döndürür.
Kaynakların 32 bitlik bir sistemde _FILE_OFFSET_BITS == 64 ile derlendiği durumda bu işlev aslında ftw64 işlevidir, yani LFS arayüzü eski arayüzün yerine geçer.