- a: PID --- Süreç Kimliği
Sürecin eşsiz süreç kimliği; sürekli artar ve asla sıfırdan yeniden başlamaz.
- b: PPID --- Üst Süreç Kimliği
Süreci çalıştıran sürecin kimliği.
- c: RUSER --- Gerçek Kullanıcı İsmi
Süreç sahibinin adı ve soyadı.
- d: UID --- Kullanıcı Kimliği
Süreç sahibinin etkin (birincil) kullanıcı kimliği.
- e: USER --- Kullanıcı Adı
Süreç sahibinin kullanıcı adı.
- f: GROUP --- Grup İsmi
Süreç sahibinin etkin (birincil) grup ismi.
- g: TTY --- Denetim Uçbirimi
Denetim uçbiriminin ismi. Bu genellikle sürecin başlatıldığı ve girdi/çıktı için kullanıldığı aygıttır (seri port, pty, tty, vs.). Yine de her sürecin bir denetim uçbirimi olmak zorunda değildir, bu durum bu alanda bir '?' imi ile belirtilir.
- h: PR --- Öncelik
Sürecin önceliği.
- i: NI --- İnce öncelik değeri
Süreç önceliği için ince değer. Negatif ince değerler daha yüksek öncelik belirtirken pozitif değerler daha düşük öncelik belirtirler. Sıfır değeri ise sürecin görevlendirilebilirliğini belirleyen bir öncelik ayarının yapılmayacağı anlamına gelir.lanmayacağı anlamına gelir.
- j: P --- Son kullanılan işlemci (SMP)
Son kullanılan işlemciyi belirten bir numara. Çekirdek kasıtlı olarak taraflardan bağı zayıf olanı seçtiğinden gerçek çok işlemcili ortamda bu değer sıkça değişir. Ayrıca, bir süreç olarak top'un çok sık işlem yapması da bu değerin değişim sıklığında etkili olur.
- k: %CPU --- İşlemci Kullanımı
İşlemci zamanının kesri olarak son ekran güncellemesinden beri harcanan işlemci zamanından sürecin aldığı pay. Gerçek çok işlemcili ortamda, eğer 'Irix kipi' Kapalı ise top 'Solaris kipi'nde çalışıyor demektir ve bu durumda bir sürecin işlemci kullanımı her bir işlemcinin payına düşen değer olur. 'I' etkileşimli komutunu kullanarak bu iki kip arasında geçiş yapabilirsiniz.
- l: TIME --- İşlemci Zamanı
Sürecin başlatıldığı andan itibaren kullandığı toplam işlemci zamanı. 'Birikimli kip' Açık olduğunda listelenen her süreç için kendi ve ölü çocuklarının kullandığı toplam işlemci zamanı gösterilir. Bu kip hakkında daha fazla bilgi edinmek için 'S' etkileşimli komutunun açıklamasına bakınız.
- m: TIME+ --- Küsüratlı İşlemci Zamanı
'TIME' gibidir, farklı olarak küsüratı atılmamış değer gösterir.
- n: %MEM --- Bellek Kullanımı (RES)
Sürecin kullanılabilir fiziksel bellekten aldığı pay.
- o: VIRT --- Sanal İmge (kB)
Süreç tarafından kullanılan toplam sanal bellek. Tüm kodu, verileri ve paylaşımlı kütüphaneleri takaslanan sayfalarla birlikte içerir.
VIRT = SWAP + RES.
- p: SWAP --- Takaslanan miktar (kB)
Sürecin sanal bellek imgesinin takaslanan kısmı.
- q: RES --- Yerleşik miktar (kB)
Sürecin kullandığı takaslanmayan fiziksel bellek.
RES = CODE + DATA.
- r: CODE --- Kod miktarı (kB)
Çalıştırılabilir koda adanmış fiziksel bellek miktarı. ('text resident set size' veya kısaltma olarak TRS de denirmiş.)
- s: DATA --- Veri+Yığıt miktarı (kB)
Çalıştırılabilir kod dışında kalan herşeye adanmış fiziksel bellek miktarı. ('data resident set' veya kısaltma olarak DRS de denirmiş.)
- t: SHR --- Paylaşımlı Bellek miktarı (kB)
Süreç tarafından kullanılan paylaşımlı bellek miktarı. Bu miktarın başka süreçler tarafından da paylaşılıyor olma olasılığı yüksektir.
- u: nFLT --- Başarısız Sayfa sayısı
Bir sürecin aldığı başarısız sayfa hatalarının sayısı. Sayfa başarısızlığı bir sürecin kendi adres uzayının dışındaki bir sanal adrese okuma veya yazma yapmaya çalıştığı sırada ortaya çıkar. Başlıca sayfa başarısızlıkları diske erişim sırasında oluşur.
- v: nDRT --- Kirli Sayfa sayısı
Diske son yazıldığından beri değişmiş sayfaların sayısı. Kirli sayfalar, ilgili fiziksel bellek bölgesi başka bir sanal sayfa için kullanılabileceğinden önce diske yazılmalıdır.
- w: S --- Süreç Durumu
-
Süreç şu durumlardan birinde olabilir:
'D' = kesilemeyen uyku
'R' = çalışmakta
'S' = uyumakta
'T' = izi kalmış veya durmuş
'Z' = ceset
Çalışmakta olarak gösterilen süreçler için 'çalışmaya hazır' süreçler demek daha doğrudur -- Linux çalıştırma kuyruğunda bulunmaları sebebiyle. Gerçek bir çok işlemcili ortamın bulunmadığı durumlarda bile bu durumu top'un gecikme süresi ve ince öncelik değerine bağlı olarak bir miktar süreç için gözlemek mümkündür.
- x: Command --- Komut Satırı veya Program Adı
Bir süreci başlatırken kullanılan komut satırı veya programla ilişkilendirilmiş isim gösterilir. Program ismi ile komut satırı arasında aynı zamanda bir komut satırı seçeneği de olan 'c' etkileşimli komutu ile geçiş yapabilirsiniz.
Komut satırlarının gösterilmesini seçerseniz, komut satırı bulunmayan süreçler (çekirdek evreleri gibi) için program ismi parantez içine alınmış olarak gösterilir. Örnek:
Hangi gösterme biçimi seçilirse seçilsin içerik bu alana sığmazsa kırpılarak gösterilir. Alan genişliği ekran genişliğine ve diğer alanların kapladığı genişliğe bağlıdır.
| Not |
---|
'Command' alanı/sütunu genişliğinin sabit olmayışı bakımından eşsizdir. Gösterildiğinde, ekranda diğer tüm alanların genişliğinden arta kalan genişlik bu alana/sütuna tahsis edilir (fiziksel ekran 512 karakterden genişse top ekranı için azami 512 karakterlik genişlik kullanılır).
|
- y: WCHAN --- Uyuyan İşlev
Çekirdek ilintileme eşleminin ('System.map') varlığına bağlı olarak bu alanda uyumakta olan çekirdek işlevinin ismi veya adresi gösterilecektir. Çalışan süreçler için ise bu sütunda bir tire imi ('-') gösterilir.
| Not |
---|
Bu alanın gösterilmesi top'un kendi çalışma kümesinde yaklaşık 700kB'lık artışa sebep olur. Bunun anlamı, aşırı yüklenmeyi önlemek için top'u durduracak ve yeniden başlatacaksınız demektir.
|
- z: Flags --- Süreç Seçenekleri
Sürecin o anki zamanlama seçeneklerini sıfırsız onaltılık gösterimle gösterir. Bu seçenekler resmen %lt;linux/sched.h> dosyasında belgelenmiştir. Biraz daha az bilgi ayrıca 'Fields select' (Alan seçimi) ve 'Order fields' (Sıralama alanları) ekranlarında bulunabilir.