Sayfalar Neden Kilitlenir?
Önceki Sayfaların Kilitlenmesi Sonraki
Sayfalar Neden Kilitlenir?
Sayfalama hataları şeffaf olarak gerçek belleğe alınacak sayfaların sanal bellekte kalmasına sebep olduğundan, bir sürecin nadir olarak sayfaların kilitlenmesi ile ilgilenmesi gerekir. Bununla birlikte iki sebep daha vardır:
  • Hız. Bir sayfalama hatası sadece, bir süreç basit bir bellek erişiminin ne kadar süreceğine duyarlı değilse şeffaftır. Zamana bağlı süreçler, özellikle gerçek zamanlı süreçler bekleyemez ya da çalışma hızındaki bir değişikliği gideremeyebilirler. Bir süreç bu sebeple sayfaların kilitlenmesine ihtiyaç duyabildiği gibi ayrıca işlemci kullanımı bakımından diğer süreçlere göre öncelik alması gerekebilr. Bkz. Sürecin İşlemci Önceliği ve Zamanlama
    Bazı durumlarda, hangi sayfaların gerçek bellekte kalmasının sistem başarımı için en iyi olduğunu yazılımcı sistemin istek halinde sayfalama ayırıcısından daha iyi bilir. Bu durumda sayfaların kilitlenmesi işe yarayabilir.
  • Gizlilik. Bazı gizlilik gerektiren şeyleri sanal bellekte tutuyorsanız ve sanal bellek gerçek belleğe alınamazsa, gizli kalması gereken şeylerin açığa çıkma şansı artar. Örneğin, bir parola disk takas alanına yazılmışsa, sanal ve gerçek bellekler tamamen temizlendikten sonra çok uzun sürelerle orada kalmaya devam edebilir.
Bir sayfayı kilitlediğiniz zaman, diğer sanal bellek kullanıcıları (aynı ya da başka süreçler) için daha az çerçeve kalabilir ve bu durum daha fazla sayfalama hatası oluşmasına ve hatta sistemin daha yavaş çalışmasına sebep olabilir. Hatta yeterince büyük belleği kilitlerseniz bazı yazılımlar gerçek bellek yokluğundan hiç çalışmayabilir.
Önceki Üst Ana Başlık Sonraki
Sayfaların Kilitlenmesi Başlangıç Kilitli Bellekler Hakkında
Bir Linux Kitaplığı Sayfası