Bir ağ bilgisayarı (bir modemin ucunda bile olsa) kendi saatini otomatik olarak ayarlayabilir. Bunu diğer bilgisayarların zamanı ile karşılaştırarak yapar. NTP (Ağ Zaman Protokolü)'nin yaptığı şey budur. Sisteminizin saatini, test eder ve uzak sunucudaki saat ile uyumlu hale getirir. NTP ile, sisteminiz milisaniyeler içinde, Evrensel Zamana Uyumlu (Coordinated Universal Time/ UTC) hale getirilir.
[131]
Pek çok Linux kullanıcısı için bu oldukça hoş bir lükstür. Benim evimdeki bütün saatler, Linux sistemine göre ayarlıdır. Daha büyük organizasyonlar için bu lüks, kaçınılmaz bir gereklilik olabilir. Zamanlarına göre ayrılmış olaylar için kütük dosyalarında arama yapabilmek, işleri oldukça kolaylaştırır ve hata ayıklamada "tahmini işlerle" uğraşmak zorunda kalmanızı önler.
NTP'nin önemini gösteren diğer bir örnekte SAN'dır. Bazı SAN'lar zaman dilimi kontrolleri ve dosya sistemi uyumunun düzgün ayarlanması için NTP ayarına ihtiyaç duyarlar. Bazı SAN'lar ve bazı uygulamalar ileri tarihli bir zaman etiketine sahip dosyalar ile uğraşırken, kafaları karışabilir.
Pek çok Linux dağıtımı bir NTP paketi ile gelir. Bu ya
.deb ya da
.rpm paketi olabilir. Bu paketleri NTP kurmak için kullanabilirsiniz ve yahut kaynak kodlarını
http://www.ntp.org/downloads.html adresinden alabilirsiniz ve kendiniz derleyebilirsiniz. Her halükarda temel ayarlar aynıdır.