Genel Ağ protokolü iki temel işlevi gerçekleştirir: adresleme ve dilimleme.
Genel Ağ modülleri Genel Ağ verikatarlarını hedefe doğru taşırken Genel Ağ başlığında bulunan adresleri kullanır. Aktarım için yol seçimi yönlendirme olarak adlandırılır.
Genel Ağ modülleri gerektiğinde Genel Ağ verikatarlarını "küçük paket" ağlarında taşıyabilmek için dilimleme ve tekrar birleştirme işlemleri için Genel Ağ başlığındaki alanları kullanır.
İşlem modeli Genel Ağ iletişimine adanmış konaklarda ve arabağlantılı ağlardaki ağgeçitlerinde yer alan bir Genel Ağ modülüdür. Bu modüller Genel Ağ verikatarlarındaki adres alanlarını yorumlamak için ve verikatarlarını dilimleyip tekrar birleştirmek için ortak kuralları paylaşırlar. Ek olarak, bu modüller yönlendirme kararları ve diğer işlevler için (özellikle ağgeçitlerinde) bazı yöntemlere sahiptir.
Genel Ağ protokolü her Genel Ağ verikatarına diğer verikatarlarıyla ilgisi olmayan bağımsız birer varlık gibi davranır. Başka bir bağlantı ya da mantıksal devre yoktur (sanal olsun olmasın).
Genel Ağ protokolü hizmetlerini sunmak için dört anahtar mekanizma kullanır: Hizmet Türü, Yaşam Süresi, Seçenekler ve Başlık Sağlama Özeti.
Hizmet Türü istenen hizmet kalitesini belirtmek için kullanılır. Hizmet türü Genel Ağı oluşturan ağlarda sunulan hizmet seçimlerini tanımlamak için genellenmiş veya soyutlanmış bir parametreler kümesidir. Bu hizmet türü belli bir ağ için asıl aktarım parametrelerini seçecek ağgeçitleri tarafından kullanılmak içindir; belli bir ağ: Genel Ağ verikatarını yönlendirirken sonraki sıçrama noktası veya sonraki ağgeçidine ulaşmak için kullanılan ağ.
Yaşam Süresi bir Genel Ağ verikatarının ömrünün üst sınırı gösterir. O verikatarının göndericisi tarafından ayarlanır ve yönlendirme boyunca işlendiği her noktada azaltılır. Yaşam Süresi hedefe ulaşmadan sıfır olursa Genel Ağ verikatarı yok edilir. Yaşam Süresi kendi kendini yoketme zamanının sınırı olarak düşünülebilir.
Seçenekler en bilinen iletişimlerde gerekli olmamasına rağmen bazı durumlarda kullanışlı hatta gerekli olan denetim işlevleri sunar. Bu seçenekler zaman damgaları, güvenlik ve özel yönlendirme için gereken önlemleri içerir.
Başlık Sağlama Özeti Genel Ağ verikatarının hatasız aktarılması işleminde kullanılan bilginin bir doğrulamasını sağlar. Veri hatalar içerebilir. Eğer başlık sağlaması başarısız olursa, hatayı anlayan öğe tarafından anında yok edilir.
Genel Ağ protokolü güvenli bir iletişim imkanı sunmaz. Gerek uçtan uca gerekse sıçrama noktasından sıçrama noktasına hiçbir alındılama işlemi yoktur. Veri için başlık sağlama özeti dışında hiçbir hata denetimi yoktur. Yeniden aktarım ya da akış denetimi mekanizmaları yoktur.
Saptanan hatalar Genel Ağ protokol modülünde gerçeklenen Genel Ağ Denetim İletisi Protokolü (Genel Ağ Control Message Protocol - ICMP) [
3] aracılığıyla raporlanabilir.