mkinitrd, Linux ilk ramdisk (initrd) biteşlemleri olarak kullanılabilecek dosya sistemi biteşlemlerini oluşturur. Bu tür biteşlem dosyaları genellikle, root dosya sistemine erişim için gerekli olan blok aygıt modüllerinin (örneğin: IDE, SCSI veya RAID) önyüklemesi için gereklidir. mkinitrd özdevinimli olarak, dosya sistemi modüllerini (ext2, jbd gibi), bütün IDE modüllerini, /etc/modules.conf içindeki bütün scsi_hostadapter girdilerini ve sistemin kök bölümü bir raid aygıt üzerinde ise raid modüllerini yükler. Böylece çekirdeğe modüler aygıt sürücüleri desteği vererek derlemek ve kullanmak mümkün olur.
İlk ramdisk tarafından modüller yüklenirken, /etc/modules.conf içinde tanımlanmış bütün modül seçenekleri bu modüllere uygulanır.
Şayet kök aygıt bir dönüş aygıt üzerinde ise (örneğin /dev/loop0 gibi), mkinitrd aygıt dosyasını uygun bir şekilde ayarlayan bir initrd oluşturur. Bunu yapmak için, fstab aşağıdaki gibi bir açıklama satırı içermelidir:
# LOOP0: /dev/hda1 vfat /linux/rootfs
LOOP0 ayarlanması gereken dönüş aygıtının adı olmalıdır ve tamamen büyük harfler ile yazılmalıdır. İki nokta üstüste işaretinden sonraki parametreler; geridönüş biteşlemli dosya sisteminin bulunduğu aygıt, aygıtın dosya sistemi türü ve geridönüş biteşleminin tam yoludur. Şayet dosya sistemi modüler yapıda ise, mkinitrd özdevinimli olarak, dosya sisteminin modüllerini initrd biteşlemine ekleyecektir.
Çekirdek tarafından kullanılan kök dosya sistemi daima önyükleyici yapılandırma dosyasında belirtilir. Geleneksel root=/dev/hda1 tarzı aygıt belirtimi mümkündür. Kök dosya sistemi, root=LABEL=kok gibi bir etiket ile belirtilirse, initrd bu etikete sahip bir ext2 ya da ext3 dosya sistemini bulmak için kullanımdaki tüm aygıtları tarar ve bu aygıtı kök dosya sistemi olarak bağlar.