Önce ikinci diski takın. Knoppix ile sistemi başlatın ve
root kabuğu
[17] açın. Şayet diskte hazır bölümler var ise, ihtiyacınıza göre yeniden biçimleyin. Unutmayın ki SCSI sürücüler
sd ve IDE sürücüler
hd ile gösterilir. Aşağıdaki komut, sistemde halihazırda bulunan disk bölümlerini gösterir. Sisteminiz için gerekli olan değerleri kullandığınızdan emin olun.
root@tty2[/]# fdisk -l /dev/hdb
(/dev/hdb ikinci sabit disk anlamındadır.) Bu disk üzerindeki bir disk bölümünü biçimlemek için:
root@tty2[/]# mkfs.ext2 -c /dev/hdb1
(/dev/hdb1 ikinci sabit diskin birinci bölümünü gösterir.)
Bu komutla ext2 dosya sistemine sahip bir bölüm elde edersiniz. Tabii ki tercihinize ve zevkiniz göre ext3, ReiserFS veya ne istiyorsanız onu da yapabilirsiniz. Buradaki -c seçeneği bozuk blokların kontrol edilmesini sağlamak içindir.
root@tty2[/]# mke2fs -j -c /dev/hdb1
root@tty2[/]# mkreiserfs /dev/hdb1
Ne bölüm yok mu? Öncelikle, burada komut satırından fdisk ile nasıl bölümleme yapılacağını gösterelim. Gerekli komutu vermediğiniz sürece fdisk ile yaptığınız değişiklikler diske yazılmaz /* güvenlik sebebi ile */. Bu sayede, değişiklikleri işlemeden önce bir öngörünüm alma şansına sahip olursunuz ve değişik yapılandırmalar deneyebilirsiniz. Aşağıdaki komut tüm diskte tek bir bölüm oluşturur:
root@tty2[/]# fdisk /dev/hdb
fdisk komutlarının bir tablosunu görebilmek için, istediğiniz bir zamanda m harfine basın. Yeni bir bölüm için n. Birincil bölüm oluşturmak için p. Geçerli ayarlar için Enter tuşuna iki kere basın. Veya bütün diski kullanmak istemiyorsanız, geçerli başlangıç noktasını kabul etmek ve istediğiniz alanı seçmek için bir kere Enter'a basın.
yeni bölümleme tablosunun ön görünümü için p'ye basın. Herşey tam istediğiniz gibi olmuş ise, değişiklikleri kaydetmek için w. Öntanımlı olarak fdisk "type 83" bölümü yaratır (linux türü). Bölüm türlerinin listesi için l'ye basın. Bölüm türünü değiştirmek için t'ye, bir bölümü silmek için d'ye basın ve yönergeleri izleyin.