Bir sabit disk bölümlendirildiğinde, birtakım alanlara haritası çıkarılır ve bu alanların içeriği boştur. Tıpkı rafları yeni oluşturulmuş bir kütüphaneye benzer. Tek ihtiyacı olan kitap kataloğunun ve işaretlerin oluşturulmasıdır.
Disk bölümü içerisideki organize bilgisine dosya sistemi denir. Linux iler standart dosya sistemi ext2 ve ext3'tür ext3 dosya sistemi ext2 özelliklerine ilave olarak günlük olarak isimlendirilebilen disk kayıtlarını da içermektedir. Bu günlük ani güç kesilmelerinde ve başka durumlarda diskin kurtarılmasını sağlar.
ext2/3 dosya sistemi oluşturmak için kullanılan temel araç mke2fs'tir. Genelde /sbin altında bulunur. mkfs.ext2 ve mkfs.ext3 mke2fs üzerinde çalışan ve ona çeşitli seçenekler gönderen komutlardır.
-
mke2fs /dev/hdb1
mkfs.ext2 /dev/hdb1
her ikisi de ikinci sürücünün ilk disk bölümünde ext2 dosya sistemi oluşturur. Ve,
mke2fs -j /dev/hdb1
mkfs.ext3 /dev/hdb1
bir ext3 dosya sistemi oluşturur.
-m seçeneği uzman olmayanların muhtemelen sıklıkla kullandığı bir özelliktir. Eğer dosya sistemi doldurulmuş ve yazılacak alan kalmadıysa temel olarak işletim sistemin sürekli yazmaya çalışmasından kullanım dışıdır. Varsayılan olarak disk bölümün yüzde beşi root kullanıcısının kullanımına ayrılır. Bu da root kullanıcısının disy üzerinde yönetimsel işlemler yapmasını veya gerekliyse bri takım verileri kaldırmasını sağlar. Yine de, bu durum disk bölümünün / veya home dizinlerini içermesi durumunda en kritik halini alır. Saf veri disk bölümleri için bu durum bir alan israfıdır. 250GB lık alanın yüzde beşi 12.5 GB'tır. Büyük disk bölümlerinin olması durumunda ayrılan alanı en az tutmak gerekir, ki bu da yüzde birdir.
root kullanıcısının kullanımına %1'lik bir ayrılmış alan oluşturarak dosya sistemini oluşturur. tune2fs -m, ayrılan blokların, diske verilerin yüklenmesinden sonra, ayarlanmasını sağlar.