Paket sisteminizi kullanın.
Önceki Linux'a Muhafazakar Bir Adım Atmak Sonraki
Paket sisteminizi kullanın.
Örneğin: Red Hat ve Mandrake RPM sistemini kullanır. RPM ile sistemin üzerinde neyin kurulu olduğunu sorgulayabilir, bunları sorunsuz bir şekilde kaldırabilir, yeniden kurabilir, eğer daha güncel bir şey çıkmışsa güncelleyebilirsiniz.
Linux'a yeni başlayanların yaşadığı pek çok problem, paket sistemlerini tanımamaktan ve doğru kullanmamaktan kaynaklanır. Paket sistemlerini doğru kullanabilmeniz için, paket sistemlerinizin haricinde sisteme yazılım kurmamanız gerekir.
Örneğin: glibc'ye her paket ihtiyaç duyar. Eğer glibc'yi paket sisteminin dışında güncellerseniz, paket sistemi glibc'nin ya olmadığını ya da eski sürümüyle mevcut olduğunu düşünecektir. Bundan sonra paket sistemi sürekli hata verecektir. Yani bir çırpıda paket sisteminin size getirdiği bütün avantajları bırakmış duruma geleceksiniz.
Paket sistemleri, kararlı ve devam ettirilebilir sistemler için elzemdir. Buraya kadar yazılmış olan tavsiyeler ağırlıklı olarak ne yaptığınızı biraz daha öğrenene kadar hayatınızı kolaylaştırmaya yarar, fakat bu madde farklıdır: eğer devamlılık arzeden bir şekilde Linux kullanacaksanız, paket sistemlerini ömrünüzün sonuna kadar bırakmayın.
Her paket sisteminin kendine göre bir takım getirileri ve götürüleri var. Ben RPM'den bahseceğim:
  1. Kaynak kodu RPM'lerinden (SRPM), RPM'leri yeniden derleyebilirsiniz. Özellikle dağıtım dışı paketler için bunu muhakkak yapın. Örneğin herhangi bir web sitesinden aldığınız bir xyz yazılımının binary (ikilik) RPM'lerini kurmaya çalışmayın. Kaynak kod RPM'inden tekrar derleyin. Aldığınız hata sayısı büyük ihtimalle sıfıra inecektir.
  2. Dağıtımın RPM'lerini yeniden derlemeyin. Bununla uğraşmak gereksiz. Eğer bant genişliği sorununuz varsa bu işlemi yapmak zorunda kalabilirsiniz, çünkü genelde kaynak kod RPM'leri daha ufak olur. Bunun haricinde dağıtım RPM'lerini (örneğin Redhat'in kendi dağıttığı) ikilik hali ile alın.
  3. RPM, uzaktan erişim için bir kaç protokol konuşur. Örneğin ftp. Bu, bir kaç Linux makinanız olan bir ortamda paketleri her makinaya kopyalamadan güncelleme yapabileceğiniz anlamına gelir.
    Örneğin:
    rpm -Fvh ftp://ftpsunucusu/redhat/7.3/*.rpm
    Bu özelliklerini kullanın.
  4. Özellikle sistemin temel paketlerini (glibc, çeşitli kitaplıklar, çeşitli temel yazılımlar) RPM olmaktan hiç çıkarmayın. Aksi halde başınız çok ağrır.
  5. RPM oluşturmak nispeten kolay bir işlemdir. Bir takım paketleri kendiniz eklemek istiyor ve bunların RPM'ini bulamıyorsanız, kendiniz RPM haline getirmeyi deneyin. Sandığınızdan kolay olacaktır.
  6. Paket sistemi size bir hata veriyorsa hemen onu bertaraf etmenin yollarını aramayın. Büyük ihtimalle sisteminizde yanlış olan bir şey vardır. Neden hata verdiğini, bu hatanın nasıl giderilebileceğini araştırın.
Önceki Üst Ana Başlık Sonraki
Dağıtımınızdaki yazılımları kullanın. Başlangıç Düzenli olarak sistem güncellemelerinizi uygulayın.
Bir Linux Kitaplığı Sayfası