Bir kök dosya sisteminin oluşturulması bölümünde ramdisk içine yüklenen bir sıkıştırılmış dosya sisteminin nasıl yapılacağı açıklanmıştır. Bu yöntemin çeşitli faydaları olduğu için, geniş çapta kullanıma sahiptir. Bununla birlikte, küçük boyutlu RAM'lere sahip bazı sistemler bunu gerçekleştiremezler. Bu nedenle kök dosya sistemi doğrudan disketten bağlanmalıdır.
Bu tür dosya sistemlerini oluşturmak, sıkıştırılmış dosya sistemlerini oluşturmaktan daha kolaydır. Çünkü başka aygıtlar üzerinde uğraşmaktansa, bu dosya sistemi doğrudan disket üzerinde oluşturulabilir ve sıkıştırılmak zorunda değildir. Biz burada, daha önceki anlatımımızdan farklı yönlerini açıklayarak ana hatları ortaya koyacağız. Şayet bu yöntemi tercih ederseniz, elinizde daha kısıltlı bir alan bulunacağını aklınızdan çıkarmayın.
Kök dosyaları için ne kadar alana sahip olduğunuz hesaplayın. Şayet tek bir önyükleme ve kök disketi yapıyorsanız, tek bir diskete çekirdek ve kök dosya sistemi için gereken blokları sığdırmak zorundasınız.
mke2fs kullanarak disket üzerinde uygun boyutlu bir kök dosya sistemi oluşturun.
Bu işlem bittiğinde dosya sistemini ayırıp, onu diskete sıkıştırılmamış bir şekilde aktarın.
Çekirdeği diskete kopyalayın. Ramdisk kelime değerini hesaplarken,
14. biti sıfıra ayarlayın ve dosya sisteminin ramdiske yüklenmeyeceğini belirtin. Daha önce tarif edildiği şekilde
rdev'i çalıştırın.
Kök dosya sistemini daha önceki gibi aktarın.
Kullanabileceğiniz çeşitli kısa yollar mevcuttur. Şayet iki disketlik bir set yapıyorsanız, kök dosya sistemini doğrudan bir disket üzerinde oluşurabilir ve sabit diskinizdeki bir dosya ile disket arasında taşımacılık yapmak zorunda kalmazsınız. Ayrıca, hem tek disketli sistem yapacak hem de LILO kullanacaksanız, bütün disket üzerinde çekirdek, LILO dosyaları ve kök dosyaları içeren tek bir dosya sistemi oluşturabilir ve daha sonra son adım olarak LILO komutunu çalıştırabilirsiniz.