Hazır ve Çalışan RTLinux
Önceki RTLinux Kurulumu NASIL Sonraki
Hazır ve Çalışan RTLinux
Hazırlık
Bu bölümde RTLinux derlemeye hazırlık aşamalarında gerekenler anlatılmaktadır:
  • Önceki bölümde listelenen sunuculardan birinden RTLinux/Free'yi indirin. Kaynak kodları açın, yamaların bulunduğu dizine geçerek uygun çekirdek yamalarını kontrol edin. Eğer kullanmayı planladığınız çekirdek sürümü için yama bulunmuyorsa uygun yama için destekçilerin sayfalarına bakabilirsiniz.
  • RTLinux yaması ile kullanmak istediğiniz Linux çekirdeğinin özgün halini http://kernel.org adresinden indirin.
  • GCC sürümünüzü kontrol edin. Eğer 2.96 ise büyük ihtimalle SMP bilgisayarlarda çekirdek derleme ve çalıştırma konusunda problemlerle karşılaşırsınız. Bu nedenle ya daha eski (2.91, 2.95) ya da daha yeni (3.x) bir sürümü kurmalısınız.
RTLinux'un derlenmesi ve kurulması
Linux çekirdeğinin kaynak kodlarını /usr/src/linux dizinine açın. Eğer başka bir dizine, örneğin linux-2.4.18'e açarsanız /usr/src/linux dizinine sembolik bağ vermeniz gerekir (bu RTLinux çekirdeğinin ve modüllerin derlenebilmesi için gereklidir):
bash# cd /usr/src
bash# ln -s linux-2.4.18 linux
RTLinux kodunu /usr/src/rtlinux dizinine açın. RTLinux çekirdek yamasını /usr/src dizinine taşıyın (yamanın adının rtlinux-patch olduğunu kabul edeceğiz). Linux çekirdeğinin kaynak kodunun bulunduğu dizine geçin ve çekirdeğe yamayı uygulayın:
bash# cd /usr/src/linux
bash# patch -p1 < ../rtlinux-patch
Şimdi tercih ettiğiniz yöntemle çekirdeği yapılandırın; make config, make menuconfig veya make xconfig. "İşlemci Türü ve Özellikleri" bölümünde CPU türü tam olarak işlemcinizi göstermelidir, bu bir zorunluluktur, aksi halde RTLinux makinanızda çalışmayacaktır. Eğer işlemciniz Pentium 4 veya Xeon ise Pentuim III veya başka bir şey yerine Pentuim 4 seçili olmalıdır. Birden fazla işlemciniz varsa SMP aktif edilmelidir. Diğer donanım sürücülerinizi ve ihtiyaç duyuduğunuz özellikleri de seçmelisiniz. APM BIOS desteğini aktif etmemeniz önerilmektedir - RTLinux ile çalışırken bazı problemlere yol açtığı rapor edilmiştir.
kgcc kullananlar için bilgi (gcc 2.91)
makefile dosyasının başlangıcındaki (/usr/src/linux/Makefile):
CC = $(CROSS_COMPILE)gcc
girdisini:
CC = kgcc
olarak değiştirin.
Bağımlılıkları kontrol edin:
bash# make dep
Sıkıştırılmış çekirdeği ve modülleri oluşturun
bash# make bzImage
bash# make modules
Yeni çekirdeği ve modülleri yükleyin:
bash# make modules_install
bash# cp arch/i386/boot/bzImage /boot/rtlinuz
Yeni çekirdeğiniz için önyükleyicinize bir girdi ekleyin. Biz örnek olarak root bölümünüzün /dev/sda1 olduğunu kabul edeceğiz. RTLinux çekirdeği ile problem yaşama ihtimalini düşünerek eski çekirdeğinizle ilgili girdiyi korumayı ihmal etmeyin. Aşağıda LILO için bir girdi örneği yeralmaktadır (/etc/lilo.conf):
        ...
        image=/boot/rtlinuz
                label=rtlinux
                root=/dev/sda1
                read-only
        ...
Önyükleyicinizi (lilo veya grub) güncelleyin ve yeni RTLinux çekirdeğiniz ile yeniden başlatın. Eğer bilgisayarınız yeni çekirdekle başlamazsa eskisi ile açarak yeniden çekirdeği yapılandırın ve derleyin. Eski yapılandırmanızın yerine yenisini "make clean" komutuyla koyabilirsiniz.
RTLinux kaynak kodunun bulunduğu dizine geçin:
bash# cd /usr/src/rtlinux
RTLinux'u yapılandırın:
bash# make menuconfig
Burada öntanımlı değerleri kabul edebilirsiniz.
Not
Eğer çekirdek Makefile dosyasında CC derleyicisini kgcc olarak değiştirmişseniz RTLinux kaynak kodundaki rtl.config dosyasında
CC="gcc"
yerine:
CC="kgcc"
olduğundan emin olun.
Şimdi bağımlılıkları kontrol edin (isteğe bağlıdır, eğer bu adımı atlarsanız "make" komutu bu görevi yerine getirecektir):
bash# make dep
RTLinux çekirdeğini ve modülleri oluşturun:
bash# make
Aygıtları oluşturun ve RTLinux'u kurun:
bash# make install
Artık RTLinux'u ve modülleri denetleyin. RTLinux yapılandırmanızı denetlemenize yardımcı olacak bir regresyon analizi paketi ile birlikte gelmektedir.
bash# make regression
Bu işlem sonucunda eğer Linux çekirdeğiniz veya RTLinux hatalı yapılandırılmış ya da hatalı derlenmişse bilgisayarınız kilitlenecektir. Tüm testler "[ OK ]" ile sonuçlanmalıdır. Eğer bazıları başarısız olursa tekrar deneyin (bazı testler ilk başarısız denemeden sonra başarılı olabilmektedir!).
RTLinux'u çalıştırmak
RTLinux'u başlatın:
bash# rtlinux start
Bu komutun çıktılarında başarı ile yüklenmiş RTLinux modülleri (+) ile başarısız olanları ile (-) ile gösterilecektir. Liste sizin yapılandırmanıza bağlı olacaktır:
        (+)rtl.o
        (+)rtl_fifo.o
        (+)mbuff.o
        ...
rtlinux'un durumunu kontrol edin:
bash# rtlinux status
Bu komut size yüklenmiş (+) ve yüklenmemiş (-) modülleri gösterecektir.
RTLinux'u durdurun:
bash# rtlinux stop
Bu RTLinux modüllerini boşaltacak ve aşağıdaki gibi bir çıktı verecektir:
        (-)rtl.o
        (-)rtl_fifo.o
        (-)mbuff.o
        ...
Önceki Üst Ana Başlık Sonraki
RTLinux'a Giriş Başlangıç Diğer Bilgiler
Bir Linux Kitaplığı Sayfası