IPv4 İnternet konak adresi dört baytlık veri tutan bir numaradır. Tarihsel olarak bakıldığında bunlar iki kısma ayrılır, bir
ağ numarası ve o ağ içerisindeki bir
yerel ağ adresi. 1990'ların ortasında ortaya çıkan sınıfsız adresler bu yaklaşımı değiştirdi. Bazı işlevler içlerinde eski tanımları aradıkları için, biz öncelikle sınıf tabanlı ağları, sonra da sınıfsız adresleri anlatacağız. IPv6 sadece sınıfsız adresleri kullanır, bu nedenle aşağıdaki paragraflar IPv6 adreslerine uygulanmaz.
Sınıf tabanlı IPv4 ağ numaraları ilk bir, iki veya üç bayttan oluşur; geriye kalan baytlar yerel adreslerdir.
IPv4 ağ numaraları Ağ Bilgi Merkezi (NIC - Network Information Center) denilen merkeze kayıtlıdır ve A, B, C adında üç sınıfa bölünmüşlerdir. Yerel ağdaki makinelerin yerel ağ adres numaraları o bu merkezce değil, ağın yöneticisi tarafından kaydedilir.
A sınıfı ağların 0 ile 127 arasında değişen tek baytlık bir ağ numarası vardır. Az sayıda A sınıfı ağ vardır, fakat herbiri devasa boyutlarda konak sayısına sahiptir. Orta ölçekli B sınıfı ağların ilk baytı 128'den 191'e kadar olan iki baytlık ağ numaraları vardır. C sınıfı ağlar en küçükleridir; ilk baytı 192 ile 255 arasında olan üç baytlık ağ numaraları vardır. Bu nedenle İnternet adresinin ilk bir, iki veya üç baytı ağı belirtir. İnternet adresinin kalan baytları da o ağ içerisindeki adresini belirtir.
A sınıfı ağdaki 0 bütün ağlara yayın için ayrılmıştır. Ek olarak, her ağdaki 0 numaralı konak adresi ağ içerisindeki bütün konaklara yayın için ayrılmıştır. Bu kullanımlar günümüzde kullanılmamaktadır fakat uyumluluk nedeniyle 0 numaralı ağı ve 0 numaralı konak numarasını kullanmamalısınız.
A sınıfı ağdaki 127 geridönüş (loopback) arabirimi için ayrılmıştır; 127.0.0.1 adresini konak makine için kullanabilirsiniz.
Bir makine birden fazla ağın üyesi olabileceği için birden fazla ağ konak adresine sahip olabilir. Fakat, bir adres hiç bir zaman birden fazla makineyi belirtemez.
İnternet adresleri için standart noktalı gösterimde dört numaralama biçimi vardır:
-
a.b.c.d
Bu adresin dört baytlık kısmının tamamını tanımlar ve genelde kullanılan gösterim şeklidir.
-
a.b.c
Adresin son kısmı, c, 2 baytlık bir büyüklük olarak yorumlanır. Bu a.b ağ adres numaralı B sınıfı bir ağdaki konak adreslerinin belirtilmesi için kullanışlıdır.
-
a.b
Adresin son kısmı, b, 3 baytlık bir büyüklük olarak yorumlanır. Bu a ağ adres numaralı A sınıfı bir ağdaki konak adreslerinin belirtilmesi için kullanışlıdır.
-
a
Eğer sadece tek parça verilirse, bu doğrudan konak adres numarasına karşılıktır.
Adresin her kısmında, tabanı tanımlamak için alışıldık C kabulleri uygulanır. Diğer bir deyişle, sayının, başında 0x veya 0X varsa onaltılık tabanda, 0 varsa sekizlik tabanda; diğer durumlarda onluk tabanda olduğu kabul edilir.