Linux işletim sistemi Linus Torvalds tarafından 1991 yılında ilk duyurulduğunda ancak bir işletim sisteminden beklenen en temel özellikleri yerine getirebiliyor ve sadece Intel-x86 mimarisinde çalışabiliyordu. 2003 yılına gelindiğinde ise Linux çok sayıda mimariye taşınmış ve kaynak kodunun büyüklüğü devasa boyutlara ulaşmıştır. Modüler ve güçlü yapısı, özelleştirilmeye uygunluğu ve kaynak kodunun açık olması gibi özellikleriyle Linux, gömülü işletim sistemleri pazarında da giderek artan bir yoğunlukla kullanılmaya başlanmıştır. Yapılan tahminler ve piyasa araştırmaları sonuçları çok yakın gelecekte gömülü işletim sistemleri pazarına hitap eden ürünlerin büyük oranda Linux tabanlı olacağı yönündedir.
Gömülü sistemler için özel bir işletim sistemi yazma çalışması pek çok zorluğu barındırmaktadır. Yazılan kodların çok sayıda kişi veya grup tarafından test edilmesi gereklidir, ancak özel bir işletim sistemi çekirdeği kullanıldığından test edebilecek kişi sayısı olması gereken sayının çok altında bir değer olacaktır. Ayrıca benzer işlemler için, sıfırdan bir işletim sisteminin geliştirilmesi zaman ve para kaybına yol açmaktadır. Basit bir örnek verecek olursak, eğer sisteminizde TCP/IP yığıtı kullanılacak ise, yeni geliştirilen, çok sayıda kişi tarafından test edilme fırsatı bulamayan bir işletim sistemi, mutlaka ciddi hataları kendi TCP/IP yığıtı içerisinde barındıracaktır. Oysaki aynı işlem Linux ile gerçekleştirilmeye çalışıldığında, TCP/IP yığıtından kaynaklanan bir hata çıkma olasılığının ne kadar düşük olacağı ortadadır.
Gömülü sistemler için Linux kullanımının, sadece alt katmandaki çekirdeğin sağlamlığı açısından değil, üzerinde halihazırda çalışan ve yeni geliştirilmekte olan uygulamaların çokluğu yönünden de ciddi getirileri mevcuttur. Kaynak kodu açık ve bu nedenle özelleştirmelere çok müsait binlerce programa her geçen gün artan bir hızla yenileri de eklenmektedir. Üstelik bu programlar da tüm dünyada çok sayıda kişi tarafından kullanıldığından, karşınıza çıkabilecek hata sayısı az olacaktır ve yeni bir hata bulunsa dahi hatanın düzeltilebilmesi anlamında çoğu durumda bizzat sizin bir şeyler yapmanıza gerek kalmayacak, birileri bunu zaten yapacaktır.