Bir Belge Hazırlamaya Başlamadan Önce
Önceki Linux Belgeleri NASIL Sonraki
Bir Belge Hazırlamaya Başlamadan Önce
Önce sisteminizde tam bir Türkçe desteği olmalı. Bunun nasıl yapılacağı kitaplığımızdaki Türkçe-NASIL belgesinden öğrenebilirsiniz.
Belgeleri hazırlayabilmek için basit bir metin düzenleyici yeterli. Gedit, Emacs, Kwrite ya da Kate işinizi görür. Ben Kate kullanmayı tercih ediyorum, çok sayıda belge ile çalışabilme ve XML dosyaların yazımını kontrol etme ve dosyanın karakter kodlamasını değiştirebilme özelliği bana çekici geliyor.
Kate kullanmayı tercih etmemin başlıca sebebi XML dosyaları yazmak için bir eklentiye sahip olması. Kate'in bu eklentisi ile birlikte kullanmak üzere sitemizin DTD'sini bir sıkıştırılmış bir dosya olarak dağıtıyoruz. Kate'in bu eklentisinin ve belgeler.dtd.xml dosyasının nasıl kullanılacağını Hata Ayıklama bölümünde anlatacağım.
Bir Docbook kılavuzuna ihtiyacınız olacak. Benim bir belge hazırlarken faydalandığım kılavuzu docbook.org'dan alabilirsiniz. İsmi 'Docbook: Definitive Guide'
Bir XML dosyası yazacak araçlarımız artık var. Yazdığımız belgenin derlenmesi lazım ki, bir yerde hata yapmış mıyız bilelim. Bir HTML çıktısını da görmek istersiniz değil mi? O halde belgemizi derlemek için bazı programlara, yardımcı kodlara ihtiyacımız olacak.
Docbook kodunu oluşturan eleman ve parametrelerin birbirleriyle ilişkilerinin düzenlendiği bir kod tanımlarına (XML-DTD), HTML koda dönüşümün nasıl yapılacağını belirleyebileceğimiz bir dönüşüm diline (XSL) ve tüm bunları harmanlayıp HTML kodunu üretecek bir yardımcı programa (xsltproc) ihtiyacımız olacak. Bu araçlar hemen her Linux dağıtımda zaten bulunuyor. Docbook'un standart elemanları dışında elemanlar kullanmazsanız ve görsel olarak farklı bir şey istemiyorsanız XSL dönüşümlerini yapacak kodlar da hazır olarak var. Bu kitaplığı hazırlarken kullandığım paketleri sizler de kullanırsanız, bir uyumsuzluk sorunu yaşamayız. Ayrıca sorunlarınızı ilettiğinizde aynı paketleri kullandığımızdan anlaşmak da kolay olur.
Şimdi bu paketlerin hangileri olduğuna nereden alınabileceğine ve dosya sisteminizde bulunabilecekleri yerlere bakalım.
Bu paketler ve sürümleri benim kullandıklarım, sanırım daha üst sürümleri de sorun çıkarmaz.
Bu paketler derlenmeden kullanılıyor. İndirip paketi açmanız yeterli. RPM'leri de var. Ancak bu paketleri indirip kurmak yerine size daha iyi bir önerim var. Web sitemizin kaynak kodlarını biliyorsunuz dağıtıyoruz. Anonim CVS erişimi ile tüm kaynak kodlarımızı alabilirsiniz. İçinde Docbook-XML-DTD ve Docbook-XSL zaten var. Bu paket üzerinde çalışırsanız sayfaları sitemizdeki gibi göreceksiniz. Çünkü Docbook-XSL içindeki kod özelleştirilmiştir. Ama aşağıdaki iki paket sisteminizde kurulu olmalı yoksa paket içeriğinden HTML dosyaları üretemezsiniz.
Bu iki paket ise Gnome'un standart paketleri ve derlenmeleri gerekiyor. Derlemek yerine RPM paketlerinden kurmayı da tercih edebilirsiniz.
Tüm temel gereksinimlerimizi karşıladığımıza göre belge hazırlama ortamımıza son rötuşları yapalım. Ev dizininizde çalışmalarınızı tutabileceğiniz bir dizin oluşturun. Örneğin: /home/nilgun/belgeler dizine geçin. Internet'e bağlı değilseniz bağlanın ve konsolda (ya da xterm'de):
cvs -d:pserver:[email protected]:/cvsroot/belgeler login
yazdıktan sonra sizden parola istenecek. Birşey yazmadan <Enter> tuşuna basın ve:
cvs -z3 -d:pserver:[email protected]:/cvsroot/belgeler \
co -P sitesrc
komutunu verin. Kısa bir süre sonra dosyalar makinanıza akmaya başlayacak. İşlem tamamlandığında bulunduğunuz dizinin içinde bir dizin, sitesrc dizinini göreceksiniz. Bu dizini çalışma dizininiz olarak kullanmayın. Bu dizini örneğimizdeki /home/nilgun/belgeler dizini altında source ismiyle kopyalayın. Böylece içeriği aynı olan iki dizin elde etmiş olacaksınız. Şimdi diyeceksiniz ki, ikisi de aynıysa neden bunu yaptık. sitesrc dizininin içeriğini arasıra güncelleyebilirsiniz. Eğer bu dizini çalışma dizininiz olarak kullanırsanız, bir cvs güncellemesi sırasında bizim yaptıklarımız, sizin yaptıklarınızın üzerine yazılıp çalışmanızı kaybetmenize sebep olacaktır.
Siz şimdi "bu güncelemenin nasıl yapılacağını da söyle de bu iş tamam olsun" diyececeksiniz. :-)
Güncelleme yapmak için sitesrc dizinine geçin ve
cvs -z3 update
komutunu girin. Gördüğünüz gibi güncelleme işlemi ilk verdiklerimiz kadar karmaşık değil. Tek koşul bu komutu sitesrc altında değiştirmeden tuttuğumuz dizin içindeyken kullanmaktır.
Ancak hiç olmazsa ayda bir kere, sitesrc dizininin bulunduğu dizinde bu dizini ilk olarak indirdiğimiz yukarıdaki uzun komutları kullanarak da güncellemeniz gereklidir.
Bu güncellemeler farklıdır. Uzun komutla yapılan yeni dizinleri de kopyalar. Kısa komutla yapılan güncelleme ise sadece mevcut dizinleri günceller.
sitesrc/docbook dizini altındaki iki dizin Docbook-XML-DTD ve Docbook-XSL kodlarını barındırır. Diğer dizinler ise sitemizi oluşturan XML taslaklar ile kitaplığımızın uygun şekilde oluşmasını sağlayan kodları içerir.
Bu erişim yöntemi sadece CVS deposundaki dosyaları makinanıza indirmek için kullanılabilir. CVS depomuzla etkileşimli çalışmak için yapılması gereken işlemler farklıdır. CVS yazılımının belgelerini okuyarak, veya kitaplığımızdaki CVS ile Açık Kod Yazılım Geliştirme NASIL belgesinden bu bilgileri edinebilirsiniz.
Önceki Üst Ana Başlık Sonraki
Giriş Başlangıç Bir XML Dosyasının Yapıtaşları
Bir Linux Kitaplığı Sayfası