Kitaplığımız içinde sözlüğün varlığı bir sözcüğü ya da bir terimi ki, bu terim çok sayıda sözcükten de oluşabilir; sözlükteki bir terimle kolayca ilişkilendirmeyi sağlar. Bu özellik, çevirilerde Türkçe karşılığı yeni oluşturulan terimlere yabancılığı ortadan kaldırmak ve sözcüğü basit bir karşılık gibi değil, tam tanımıyla hatta örnekleriyle öğrenme şansını verir. Bu şansı verebilmesi sözlüğün yapısından ileri gelmektedir. Sözlük basit bir karşılıklar listesi değil, bir ansiklopedik sözlük olarak tasarlanmıştır.
Ancak sözlüğün yapı içinde yer alması eşsiz ID'lerin çok da basitçe oluşturulamaması sonucunu doğurmaktadır. Bu durum sözlük içinde bulunması imkansız ID'ler oluşturulmasını gerektirmiştir. Çünkü sözlük içindeki bir terime verilen bağlarda ID olarak doğrudan doğruya terimin kendisi kullanılmaktadır. Terimin dosya ismi .html uzantısı olmaksızın aşağıdaki gibi kullanılabilmektedir.
Örneğin: <link linkend="Adres">adres</link>
"adres" terimini cümle içinde geçtiği yerde link elemanı ile sarmalamak yetmektedir. Kod kitaplık içindeki linkend parametresi ile verilen değeri ID'ler arasında bu değeri aramakta, bulduğunda bu bağı oluşturmaktadır.
Bulamazsa ne olacak sorusu hemen akla gelebilir. Bu duruma uygun bir önleme sahibiz. Birisi terimi sözlüğe yerleştiriverir :).
Bu özellik, kitaplığımızı oluştururken bize bir olanak daha sunar. Başka bir belgeye kitaplıkta olsun ya da olmasın yazım sırasında tahmini bağlar oluşturmaya imkan verir.
Bu üstün özelliği ;-) kullanabilmek, ID değerlerinin bazı özelliklere sahip olmasıyla sağlanabilir. Kök ID değerleri, örneğin bir NASIL belgesi için belgenin dosya isminden oluşturulmaktadır. Bu ID'ler HTML dosyalarının ismini oluşturduğundan çevirmen bu özelliği kolayca kullanabilir.
Bu ID'lerin dosya isimleri olması nedeniyle, tahmin gibi bir belirsizlik ortadan kalkmaktadır. Ancak beraberinde ek bir efor gerektirmektedir. Bir belgenin orjinali, kitaplığa yerleştirilmeden önce elemanlarındaki ID değerlerinin yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Böylece çevirmen başka bir belgedeki ilgili konuya ID değerini bilerek bağ verebilmektedir.
ID'lerin dosya ismi olarak kullanılması ayrıca, dosya isimlerinin değişmezliğini de beraberinde getirerek, belgelerin daima aynı isim ve adresle bulunabilmesini sağlamaktadır. Bu özellik, bir referans sanalyöre için vazgeçilmezdir.