Türkçe desteği için gereken temel yazılımlar
Önceki Türkçe NASIL Sonraki
Türkçe desteği için gereken temel yazılımlar
Önce tam bir Türkçe desteğinin sağlanması için bize gereken paketlerin neler olması gerektiğine bir bakalım:
kbd ya da console-tools paketi
Artık her Linux dağıtımında standart olarak bulunan bu paketleri sabit diskiniz dışında bir yerde aramanıza gerek yok.
glibc-2.2.4 ya da üstü
Yeni Linux dağıtımları ile zaten geliyor. Eski bir dağıtıma Türkçe desteği vermeye hazırlanıyorsanız, bu paketin olmazsa olmaz bir zorunluluk taşıdığını gözönüne almalısınız. libc'nin kaynak paketinden derlenmesi ayrı bir uzmanlık gerektirdiğinden ya rpm'den kurun ya da en iyisi Linux sisteminizi kullandığınız dağıtımın yeni sürümlerinden biri ile güncelleyin.
XFree86
x-4.1 ve üstü sürümlerini tercih etmenizi öneririm. Hala x-3.3.x sürümlerinden birini kullanıyorsanız, dil desteği bakımından taş devrinde yaşıyorsunuz demekten kendimi alamayacağım.
gettext-0.10.36 ve üstü
Gettext, yazılımların sizinle anadilinizde iletişim kurmasını sağlayan uygulamalar barındıran bir pakettir. 0.10.36 dan itibaren en temel özelliği ISO-* ve UTF-8 kipler arasında otomatik dönüşüm yapabilmesidir. Eski sürümlerinden birini kullanıyorsanız, karınca duası metinlerle karşılaşmanız kaçınılmazdır. Çünkü artık pek çok uygulamanın çevirisi geleceğe hazırlık olarak UTF-8 karakter kodlaması ile çevrilmektedir.
tr.tar.bz2
Bu paket, Türkçe desteği için kullanılan yapılandırmalara ilişkin ek dosyaları içerir.
Yapılacak işlemleri konsol ve X desteği olarak iki bölümde incelemekte yarar var. Ayrıca her bölüm kendi içinde ISO-8859-9 ve UTF-8 desteği olarak iki alt bölüm içermektedir. Yapılacak işlemler sisteme genel bir Türkçe desteği vermeyi amaçladığından işlemleri yapabilmek için root kullanıcısının yetkilerine sahip olmanız gerekmektedir.
Önceki Üst Ana Başlık Sonraki
Türkçe desteği ne demektir? Başlangıç Konsolda Türkçe desteği
Bir Linux Kitaplığı Sayfası