En başta da belirtildiği gibi SVN bir nevi zaman makinasıdır. Depoya gönderilen her tür dosya için kayıt tutar ve üzerinde çalıştığınız dosyanın önceki sürümlerine erişmenize de olanak sağlar.
Proje üzerinde yapılan değikliklerin listesini almak için:
Bir dosya (örn, koray.py) üzerinde yapılan değikliklerin listesini almak için:
Dosyaları indirmeden, subversion proje deposu içerisinde hangi dizinde hangi dosyaların yer aldığını görmek için:
$ svn list http://koray.org/repos/svn
Böylece projenin tümünün değil de sadece kullanılacak olan dosyaların çalışma dizinine alınması (svn checkout, svn update) olanaklı olur.
Subversion commit işlemini güvenli hale getirebilmek için işlemleri bir günlük dosyasına atar öncelikle (mimari olarak günlüklü dosya sistemindekine benzer şekilde). Daha sonra ise bu günlük dosyasından işlemleri okuyarak gerçekleştirir. Son olarak da günlük dosyasını sistemden siler. Günlük dosyasından okuma sırasında oluşabilecek bir sorun (makinanın çökmesi, elektirik sorunları vs..) commit işleminin tamamlanamamasına yol açar ve günlük dosyası sistemde kalır. Günlük dosyası tekrar çalıştırılarak işlemin tamamlanması sağlanabilir. svn cleanup komutu bu işlemi gerçekleştirmeye yarar.
Eğer süreçlerden biri kilitli kalmış ise (svn status çıktısında L olarak işaretli olan dosyalar kilitli kalmıştır, dolayısıyla sorun vardır.) svn cleanup komutu çalıştırılır ve sorun çözülür.