MD Nedir?
Önceki İleti Özeti NASIL Sonraki
MD Nedir?
MD en basit şekilde herhangi uzunluktaki bir veriyi işleyip sonuç olarak sabit uzunlukta bir veri elde eden işlev olarak tanımlanabilir. Matematiksel olarak tanımlayacak olursak:
M: değişken uzunlukta veri, h: sabit uzunlukta veri, H: işlev
                     h = H(M)
Sabit uzunkta çıktı elde etmenin yanında, MD işlevinin sağlaması gereken bazı özellikler vardır. Bu özellikler söyle sıralanabilir:
  • M verildiği zaman, h'yı hesaplamak kolay olmalı
  • h verildiği zaman M'yi hesaplamak çok zor olmalı (hatta imkansız olmalı). Bu yönüyle MD işlevi tek yönlü işlev (one-way function) olarak adlandırılır.
  • M veridiğinde H(M) = H(M') eşitliğini sağlayan M' çok zor bulunmalı (hatta imkansız olmalı)
Nerelerde Kullanılabilir?
MD işlevinin taşıması gereken özelliklerinden bahsettikten sonra, nerelerde kullanılabilir sorusu daha kolay anlaşılabilir. MD, verilerin bütünlük denetimi yani verinin değişikliğe uğrayıp uğramadığının denetlenmesi için kullanılmaktadır şeklinde özetlenebilir.
Örneğin internete indirilmek üzere yerleştirdiğiniz bir dosyaya ek olarak bu dosyanın MD sonucunuda dağıtırsanız, bu dosyayı sizin sitenizden indiren kullanıcılar, kendi bilgisayalarında bu dosyanın MD'sini hesaplayıp sizin hesapladığınız MD değeri ile kontrol ederler ve böylece indirdikleri dosyanın değiştirilip değiştirilmediğini, yani güvenilir olup olmadığını anlayabilirler (Bu noktada sizin güvenlir olduğunuz farzedilmektedir).
Önceki Üst Ana Başlık Sonraki
İleti Özeti NASIL Başlangıç İleti Özümleme Algoritmaları
Bir Linux Kitaplığı Sayfası